Masivni šumski požari u centralnom Čileu odneli najmanje 99 života, hiljade ostale bez domova

Masivni šumski požari u centralnom Čileu odneli najmanje 99 života, hiljade ostale bez domova

Vatrogasci u centralnom Čileu se suočavaju sa ogromnim izazovom u gašenju masivnih šumskih požara koji su izbili u nedelju, a koji su već odneli najmanje 99 života, dok su hiljade ljudi ostale bez domova. Požari su najviše pogodili grad Vinja del Mar, poznato odmaralište na plaži, čiji su delovi potpuno opustošeni plamenom.

Uzrok požara još nije potpuno utvrđen, ali neki zvaničnici sugerišu mogućnost namernog podmetanja vatre, s obzirom na to da je vatra izbila na četiri različite tačke istovremeno. Teoriju o podmetnutim požarima ponovio je i predsednik Čilea Gabrijel Borić, koji je posetio pogođena područja kako bi procenio situaciju.

Napori u kontroli požara otežani su visokim temperaturama, niskom vlažnošću vazduha i jakim vetrom, što je dovelo do brzog širenja plamena i otežalo rad vatrogascima. Zbog izuzetno teških uslova, požari su se preneli i na gusto naseljena područja, uključujući oblasti oko Vinje del Mara.

Čileanski predsednik je proglasio dvodnevnu nacionalnu žalost i obećao podršku svim pogođenim zajednicama. Hitne mere uključuju evakuaciju domova ugroženih područja i pružanje privremenog smeštaja i podrške raseljenim licima.

Ovo je jedan od najtežih požara koji je Čile doživeo u poslednjih nekoliko godina, a vremenske prilike sa sušom i visokim temperaturama dodatno su otežale situaciju. Nacionalne vlasti pozivaju građane na oprez i saradnju u naporima za suzbijanje požara i zaštitu života i imovine.