SAD upozorile Iran nakon udara: Spremne na brz i snažan odgovor

SAD upozorile Iran nakon udara: Spremne na brz i snažan odgovor

Posle vikenda uzvratnih udara, Sjedinjene Države su u nedelju upozorile Iran i milicije koje naoružava i finansira da će izvršiti još napada ako američke snage na Bliskom istoku nastave da budu meta, ali da ne žele „vojnu kampanju otvorenog tipa“ širom regiona.

„Spremni smo da se nosimo sa bilo čim što bilo koja grupa ili bilo koja država pokuša da nas napadne“, rekao je Džejk Salivan, savetnik za nacionalnu bezbednost predsednika Džoa Bajdena. Salivan je rekao da Iran treba da očekuje „brz i snažan odgovor“ ako on — a ne jedan od njegovih zastupnika — „odluči da odgovori direktno“ protiv SAD.

Salivan je dao upozorenja tokom serije intervjua za TV vesti nakon što su SAD i Britanija u subotu pogodile 36 meta Huta u Jemenu. Militanti koje podržava Iran više puta su pucali na američke i međunarodne interese nakon rata između Izraela i Hamasa.

Vazdušni napad u petak u Iraku i Siriji bio je na meti drugih milicija koje podržava Iran i Iranske revolucionarne garde u znak odmazde za napad dronom u kojem su prošlog vikenda ubijena tri američka vojnika u Jordanu. SAD su u nedelju ponovo pucale na mete Huti.