Salivan: Bajden neće potpisati zakon o pomoći Izraelu bez podrške Ukrajine

Salivan: Bajden neće potpisati zakon o pomoći Izraelu bez podrške Ukrajine

Američki predsednik Džo Bajden neće podržati predlog zakona koji su inicirali republikanci u Predstavničkom domu za pomoć Izraelu bez uzimanja u obzir potreba Ukrajine, rekao je američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan u intervjuu za NBC njuz u nedelju.

Pozivajući se na „opasne okolnosti sa kojima se Izrael trenutno suočava“, predsednik Predstavničkog doma Majk Džonson u subotu je najavio samostalni zakon o pružanju pomoći Izraelu nakon što je Senat postigao provizorni sporazum o imigraciji o kojem namerava da glasa ove nedelje.

Upitan u nedelju da li će predsednik Džo Bajden potpisati zakon ako dođe do njegovog stola, Salivan je to odbacio kao „smicalicu“.

„Mi smatramo da taj trik – i vidimo ga kao trik koji je upravo sada izneo Predstavnički dom – da nije ozbiljan napor da se izbori sa izazovima nacionalne bezbednosti sa kojima se Amerika suočava“, rekao je Salivan.

Kako je saopšteno, Bela kuća je kritikovala pokušaje republikanaca u Predstavničkom domu da donesu predlog zakona o vojnoj podršci Izraelu bez obzira na pomoć Ukrajini i druge hitne potrebe. Portparolka Bele kuće Karin Žan-Pjer nazvala je ove akcije „ciničnim manevrom“ i „trikom“.