Ponoš: Vučićevo pisanje pisama o Kosovu je farsa, ne štiti prava Srba

Ponoš: Vučićevo pisanje pisama o Kosovu je farsa, ne štiti prava Srba

Zdravko Ponoš, predsednik stranke Srbija centar (SRCE), izjavio je da planirana pisma koja će poslati predsednik Srbije Aleksandar Vučić u vezi sa Kosovom nemaju za cilj zaštitu prava Srba na Kosovu, već služe kao pokušaj prikrivanja Vučićevih postupaka u unutrašnjoj politici. Ponoš je istakao da će Vučić u tim pismima verovatno osuditi opoziciju zbog galame oko izborne krađe, pokušavajući da se predstavi kao borac za Kosovo, što je, prema njegovim rečima, farsa.

Ponoš je kritikovao i Vučićevu upotrebu „korektivnih diplomatskih akcija“, navodeći da su takvi potezi osuđeni na propast jer služe za pravdanje poraza koje je Srbija pretrpela. Posebno je istakao Briselski i Ohridski sporazum kao primere gde je, prema njegovom mišljenju, Vučić predao mnogo toga i time ugrozio interese Srbije. Ponoš je ocenio da su Vučićevi postupci na Kosovu doveli Srbiju u nezavidan položaj i da je time blokirao njeno napredovanje ka Evropskoj uniji.

Ponoš je takođe kritikovao Vučića zbog dozvole korišćenja kosovskih tablica u Srbiji, navodeći da je Vučić ranije pretio ratom zbog toga, a sada se odnosi prema toj temi s podsmehom.

U celini, Ponoševa izjava ocrtava skeptičan stav prema Vučićevim diplomatskim potezima u vezi sa Kosovom i ukazuje na njegovu nameru da iskoristi tu temu kako bi ojačao svoju poziciju u unutrašnjoj politici, umesto da zaštiti interese Srba na Kosovu.