Diplomatske tenzije između Ekvadora i Rusije oko vojne opreme ugrožavaju izvoz banana

Diplomatske tenzije između Ekvadora i Rusije oko vojne opreme ugrožavaju izvoz banana

Činilo se da se diplomatski razdor između Ekvadora i Rusije intenzivirao tokom vikenda nakon što je evropska nacija odlučila da zabrani uvoz nekih banana iz Ekvadora.

Dve zemlje su nedavno bile u zavadi nakon što je Ekvador odlučio da prebaci deo svoje stare ruske vojne opreme u Sjedinjene Države, u zamenu za 200 miliona dolara u novoj vojnoj opremi.

Ruska federalna agencija za veterinarsku i fitosanitarnu kontrolu objavila je u subotu da zabranjuje uvoz iz pet ekvadorskih kompanija za proizvodnju banana, tvrdeći da je bolest pronađena u prethodnim pošiljkama njihovog voća.

Ekvador je vodeći svetski izvoznik banana, sa prodajom vrednom oko 3,5 milijardi dolara u 2022. Otprilike petina njegove godišnje prodaje ide u Rusiju.

Odluka Rusije da zabrani uvoz nekih banana usledila je nakon što je predsednik Danijel Noboa u januaru najavio da će Ekvador prebaciti nekoliko tona stare ruske vojne opreme u Sjedinjene Države.

Noboa je rekao da oprema više nije upotrebljiva i opisao je kao „stari metal“ koji će biti zamenjen novom opremom potrebnom za borbu protiv narko-bandi koje terorišu zemlju.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova protestovalo je protiv Noboine odluke, rekavši da je ona prekršila ugovor koji predviđa da Ekvador ne može da prodaje opremu trećim licima bez saglasnosti Rusije.

Karlos Estareljas, bivši zamenik ministra spoljnih poslova Ekvadora, rekao je da bi odluka Rusije da zabrani uvoz nekih banana mogla biti odmazda za odluku da se stara vojna oprema pošalje u SAD.

„Nadao bi se da se ovaj ćorsokak može rešiti diplomatskim razgovorima“, rekao je Estarelas.

Ričard Salazar, direktor ACORBANEC-a, jednog od glavnih ekvadorskih udruženja izvoznika banana, rekao je da je „iznenađen“ „drastičnom“ odlukom Rusije, iako je dodao da najmanje 15 kompanija nastavlja da izvozi banane u Rusiju.

„To je veoma važno tržište za nas“, rekao je, „i tržište koje bi bilo teško zameniti“.

Salazar je rekao da njegovo udruženje nije zvanično obavešteno o zabrani, ali je tražilo sastanak sa vlastima u Rusiji kako bi se rešio problem i pokušao da se zabrana poništi.