NIT: NATO raspravlja o opstanku bloka bez rukovodstva SAD ako Tramp bude izabran

NIT: NATO raspravlja o opstanku bloka bez rukovodstva SAD ako Tramp bude izabran

NATO strahuje od negativnih posledica po blok ako se Donald Tramp vrati na mesto predsednika SAD i odrekne liderstva SAD u Alijansi. Kako prenosi „Evropska istina”, o tome piše „Njujork tajms” pozivajući se na izvore.

Prema pisanju publikacije, izgledi za Trampov reizbor primoravaju nemačke zvaničnike i mnoge njihove kolege iz NATO-a da neformalno razgovaraju o tome da li struktura alijanse može da opstane bez SAD kao njenog lidera.

Mnogi nemački zvaničnici kažu, kaže se u izveštaju, da je najbolja strateška nada ruskog diktatora Vladimira Putina da podeli NATO.

Izvori iz nemačke vlade rekli su za Njujork tajms da je povratak na uobičajeni posao sa Putinovom Rusijom nemoguć, da ne očekuju veliki napredak u ratu u Ukrajini ove godine i da se plaše posledica ako Putin pobedi.

U Nemačkoj su ljudi zabrinuti zbog pesimizma da će SAD nastaviti da pomažu Ukrajini, ukazuje publikacija.

Neimenovani zvaničnici nemačke vlade rekli su da će, ako nestane američkih sredstava i pobedi Ruska Federacija, njena sledeća meta biti neko bliži Berlinu.

Ranije je poljski predsednik Andžej Duda izrazio sumnju da bi Donald Tramp bio blag prema ruskom predsedniku Vladimiru Putinu ako bi se vratio u Belu kuću.

Istovremeno, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da nije zabrinut zbog povlačenja SAD iz Alijanse, čak i ako bivši predsednik Donald Tramp pobedi na izborima u novembru 2024. godine.

Pre toga je bivši generalni sekretar NATO-a i bivši ministar odbrane Velike Britanije Džordž Robertson rekao da je strategija ruskog predsednika Vladimira Putina da sačeka da se Donald Tramp vrati u Belu kuću još jedna pogrešna procena Kremlja.

A šef MIP Letonije je naglasio da Tramp o bezbednosti govori isto što i Džo Bajden i Barak Obama.