Parižani glasaju na referendumu protiv parkiranja terenskih vozila i zagađenja

Parižani glasaju na referendumu protiv parkiranja terenskih vozila i zagađenja

U Parizu su u nedelju otvorena biračka mesta za referendum o utrostručenju troškova parkiranja za velike automobile u stilu SUV-a, u kampanji u kojoj se grupe vozača sukobljavaju protiv gradske skupštine.

Oko 1,3 miliona Parižana ima pravo da glasa o promeni, zbog koje bi automobili teški 1,6 tona ili više naplaćivali 18 evra (19,50 dolara) po satu za parkiranje u centralnim delovima, ili 12 evra dalje.

Potpuno električni automobili bi morali da pređu dve tone da bi bili pogođeni, dok bi ljudi koji žive ili rade u Parizu, taksisti, trgovci, zdravstveni radnici i osobe sa invaliditetom svi bili izuzeti.

„Što su veće, to više zagađuju“, rekla je u decembru socijalistička gradonačelnica Pariza Anne Idalgo da bi opravdala taj korak.

Na njenom oprezu, grad je pješačio mnoge ulice, uključujući obale reke Sene, i izgradio mrežu biciklističkih staza u nastojanju da obeshrabri vožnju i smanji štetne emisije iz saobraćaja.

Grupa za zaštitu životne sredine VVF nazvala je terence „aberacijom“, rekavši da troše 15 odsto više goriva od klasičnog kupea i da koštaju više za izgradnju i kupovinu.

Gradska skupština je dalje ukazala na zabrinutost za bezbednost viših i težih terenskih vozila, za koje kaže da su „dvostruko smrtonosniji za pešake od standardnog automobila“ u nesreći.

Vozila se takođe izdvajaju po tome što zauzimaju više javnog prostora – bilo na putu ili dok su parkirana – od drugih.

Vlasti u Parizu kažu da se prosečan automobil ugojio 250 kilograma (550 funti) od 1990. godine.

Idalgo, čiji će grad ovog leta biti domaćin Olimpijskih igara 2024., retko propušta priliku da se pohvali ekološkim akreditivima gradske skupštine i njenom težnjom da drastično smanji upotrebu automobila u centru.

Ali grupe vozača su napale šemu, a Iv Kara iz Mobilit kluba Francuska je rekao da je klasifikacija „SUV“ „marketinški termin“ koji „ništa ne znači“.

On je tvrdio da kompaktni terenci neće biti obuhvaćeni merama, koje bi međutim pogodile porodične kupee i karavan automobile.

Konzervativne opozicione ličnosti u pariskom vijeću kažu da ovo neprecizno ciljanje referenduma „pokazuje razmjere manipulacije gradske vlasti“.

Čak i među automobilima koji sagorevaju gorivo, „novi, moderni SUV… ne zagađuju više, pa čak ni manje, od malog dizel vozila napravljenog pre 2011. godine“, rekla je grupa vozača od 40 miliona automobilista.

Mod Gatel, poslanica iz centrističke MoDem partije, rekla je da bi „ako se zaista radilo o ograničavanju zagađenja, postojala bi razlika između vozila sa unutrašnjim sagorevanjem i hibridnih ili električnih vozila“.

Širok spektar izuzeća ostavio bi skoro 27 odsto terenskih vozila u Parizu bez uticaja na veće naknade za parkiranje, dodala je ona, pozivajući se na podatke istraživačke firme AAA Data.

Šef za transport Hidalga Dejvid Belijard, iz stranke Zeleni, kaže da bi oko 10 odsto vozila u Parizu bilo pogođeno višim taksama za parkiranje, što bi moglo doneti i do 35 miliona evra godišnje.

Anti-SUV pritisak Pariza nije prošao nezapaženo nigde u Francuskoj, a gradonačelnik Zelenih u Lionu planira trostepenu naplatu parkinga za stanovnike i posetioce od juna.

Poslednji gradski referendum u Parizu, o zabrani hop-on, hop-off iznajmljivanja skutera sa ulica glavnog grada, prošao je na glasanju u aprilu 2023. – ali je izazvao samo sedam odsto izlaznosti.