Vežbanje uma i tela: Kako fizička aktivnost i ishrana mogu poboljšati mentalno zdravlje

Vežbanje uma i tela: Kako fizička aktivnost i ishrana mogu poboljšati mentalno zdravlje

Studije sve više pokazuju da je fizička aktivnost ključna ne samo za održavanje fizičke forme, već i za podršku mentalnom zdravlju. Čak i samo 15 minuta hodanja, posebno napolju, može značajno poboljšati raspoloženje i smanjiti osećaj depresije. Brzi hod takođe može doprineti jasnijem razmišljanju, jer dok srce pumpa kiseonik i hranljive materije u mišiće, mozak dobija iste beneficije.

Osim fizičke aktivnosti, ishrana igra važnu ulogu u zaštiti mentalnog zdravlja. MIND dijeta, koja kombinuje elemente mediteranske i DASH dijete, pokazala se kao posebno korisna u usporavanju kognitivnog opadanja povezanog sa starenjem. Hrana bogata hranljivim materijama i supstancama poput maslinovog ulja može pomoći u zaštiti mozga od oksidativnog stresa i upale.

Studije su pokazale da stariji ljudi koji su najviše pratili MIND dijetu imaju najsporiju stopu kognitivnog pada tokom 10 godina u poređenju sa onima koji su manje pažljivo pratili ovaj plan ishrane. Iako su rezultati randomizovane kontrolisane studije 2023. godine pokazali manje promene u kognitivnim testovima tokom tri godine, postoji pretpostavka da dugoročno praćenje ovog obrasca ishrane može doneti veće koristi.

Opšti plan ishrane koji predlažu stručnjaci uključuje redovnu konzumaciju celih žitarica, povrća, orašastih plodova, pasulja, voća, živine i ribe, uz ograničen unos mesa, peciva i slatkiša. Umeren unos alkohola takođe može doprineti zaštiti mentalnog zdravlja, dok prekomerna konzumacija može biti štetna i povezana sa ranim početkom demencije.