Menadžer Birmingema osuđuje rasno zlostavljanje navijača, traži strože kazne

Menadžer Birmingema osuđuje rasno zlostavljanje navijača, traži strože kazne

Menadžer Birmingema Toni Moubrej pozvao je na strože kazne za navijače koji zlostavljaju igrače na rasnoj osnovi nakon što je vezista Žuninjo Bakuna rekao da je bio žrtva navijača Vest Bromvič Albiona tokom derbija u Midlendsu u subotu.

Bacuna, crni igrač, pokrenuo je incident sa četvrtim zvaničnikom Tomom Nildom u nadoknadi vremena nakon meča. Izveštaji su ukazali na očekivanu policijsku istragu o incidentu, dok je Moubrej istakao potrebu za ozbiljnim posledicama za navijače koji su krivi za rasno zlostavljanje.

„Morate da imate odvraćanje za tipa koji je popio nekoliko pića, on dođe na meč i postoji prilika u njegovom umu da vikne na rasno zlostavljanje“, izjavio je Moubrej. „Mora da misli: ’Sačekaj malo‘. … Posledice moraju biti teške.“

Ovo je treći put od septembra 2022. da je Bacuna navodno bio žrtva rasnog zlostavljanja.

Menadžer Vest Broma, Karlos Korberan, istakao je da očekuje da će klub takođe istražiti incident. „Ne mogu da spekulišem šta se tamo dogodilo, ali to je nešto što znam – ako dođe do incidenta, naš klub će uvek analizirati“, rekao je Korberan.

Još jedan incident rasističkog zlostavljanja dogodio se u utakmici između četvrtoligaša Bradforda i Vimbldona. Menadžer Vimbldona, Džoni Džekson, potvrdio je da je njegov igrač Omar Bugiel prijavio zlostavljanje. Bradford je na društvenim mrežama poručio da neće tolerisati takvo ponašanje i da će preduzeti stroge kazne protiv krivaca.