Otkriće istraživača: Tumori mogu prenamijeniti ćelijski protein kako bi izbjegli imunološki sistem

Otkriće istraživača: Tumori mogu prenamijeniti ćelijski protein kako bi izbjegli imunološki sistem

Multinacionalni tim istraživača predvođen Univerzitetom Kolumbija otkrio je da tumori mogu prenamijeniti jedan ćelijski protein da se sakriju od imunološkog sistema na dva različita načina. Lekovi koji ciljaju taj protein mogli bi zadati dvostruki udarac mnogim vrstama raka i učiniti imunoterapiju, jednu od najnovijih vrsta terapija tumora, još efikasnijom.

Jedno od obeležja raka je nestabilnost genoma, povećana sklonost genoma da dobije mutacije tokom ćelijske deobe. Ova nestabilnost genoma zauzvrat pokreće urođene imune senzore unutar ćelije, koji zatim prepoznaju delove genetskog materijala koji propuštaju van jezgra ćelije u okolnu citoplazmu.

Alberto Ciccia, vanredni profesor genetike i razvoja na Kolumbiji, kaže da je ovo otkriće korisno jer može dovesti do razvoja lekova koji ciljaju ovaj protein i time omoguće imunološkom sistemu da bolje prepozna i uništi ćelije raka. Ovi lekovi bi mogli biti ključni u poboljšanju efikasnosti imunoterapije, sve popularnije metode lečenja raka.

Studija, objavljena u časopisu Cell, identifikovala je protein nazvan SMARCAL1 koji igra ključnu ulogu u ovom procesu. SMARCAL1 se pokazao kao faktor koji potiskuje urođenu imunološku signalizaciju dok indukuje proizvodnju proteina imunih kontrolnih tačaka, što omogućava tumorima da izbegnu detekciju i napad imunološkog sistema.

Ovo otkriće naglašava važnost daljih istraživanja u razvoju terapija koje ciljaju ovaj protein kako bi se poboljšala efikasnost lečenja raka i pružile nove mogućnosti za pacijente.