SAD pokrenule „odmazde” na Bliskom istoku

SAD pokrenule „odmazde” na Bliskom istoku

Američke snage su navodno započele vazdušne napade na militante koje podržava Iran u Siriji i Iraku kao odgovor na niz napada na američke vojne baze u regionu, uključujući napad dronom u kojem su ubijena tri američka vojnika i ranjeno više od 40 drugih.

Najnoviji udari Vašingtona usledili su skoro nedelju dana nakon smrtonosnog napada u nedelju na tajnu američku bazu u Jordanu, u blizini sirijske i iračke granice, nazvanu Toranj 22. Bombardovanje iz odmazde označava „početak onoga što će verovatno biti serija američkih udara većih razmera o milicijama koje podržava Iran i koje su izvele napade na američke trupe na Bliskom istoku“, objavio je CNN u petak, pozivajući se na dva neidentifikovana američka zvaničnika.

Neidentifikovani zvaničnik Pentagona rekao je za Njujork tajms da su vazdušni napadi u petak gađali pola tuceta lokacija u Iraku i Siriji, „označavajući oštru eskalaciju rata na Bliskom istoku koju je Bajdenova administracija četiri meseca pokušavala da izbegne“.

Napad na kulu 22 je „planirao, obezbedio i omogućio“ Islamski otpor u Iraku, rekao je u sredu portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi. Grupa se sastoji od više milicija, uključujući Kataib Hezbolah, koji je pokrenuo višestruke raketne i bespilotne napade na američke snage u regionu od početka rata između Izraela i Hamasa u oktobru.

Kirbi je sugerisao da će odgovor SAD biti sproveden tokom više dana. „To neće biti samo jednokratno“, rekao je. „Kao što sam rekao, prva stvar koju vidite neće biti poslednja stvar. On je dodao da Bajden i dalje pokušava da izbegne širi rat sa Iranom.

Izveštaji medija poslednjih dana izazvali su zabrinutost da je Bajden telegrafisao svoje planove i dao milicijama previše vremena da preduzmu pripremne korake, kao što je napuštanje očiglednih meta. Šef Pentagona Lojd Ostin pokušao je da odvrati te brige u petak, negirajući da je administracija Iranu davala previše upozorenja. On je rekao da će odgovor SAD biti „višeslojan“ i insistirao da ni on ni Bajden neće tolerisati napade na američke trupe.

Bajden je okrivio Iran za snabdevanje oružjem koje su islamski militanti upotrebili u napadima na američke snage na Bliskom istoku više od 150 puta od početka rata između Izraela i Hamasa. On se suočio sa političkim pritiskom da odgovori agresivno, uključujući pozive republikanskih poslanika da pokrenu razorne udare unutar Irana.