Bugarska počela da šalje 100 oklopnih transportera u Ukrajinu

Bugarska počela da šalje 100 oklopnih transportera u Ukrajinu

Bugarska je započela operaciju slanja 100 oklopnih transportera u Ukrajinu iz magacina Ministarstva unutrašnjih poslova u skladu sa sporazumom zaključenim prošle godine, prenosi „Evropska istina“.

Relevantne fotografije je 2. februara objavio bugarski ministar odbrane Todor Tagarev.

On je fotografije oklopnog transportera propratio natpisom: „Operacija je u toku. Ministarstvo odbrane podržava proces obezbeđivanja Ukrajine oklopnim transporterima Ministarstva unutrašnjih poslova“.

Tagarev nije precizirao kada su fotografije snimljene, kao ni druge detalje pošiljke. On je prošlog meseca tvrdio da bi transport oklopnih transportera bio skup, pa Bugarska traži ko bi od saveznika Ukrajine mogao da finansira operaciju.

Narodna skupština Bugarske je u novembru 2023. ratifikovala međuvladin sporazum između Sofije i Kijeva, kojim se reguliše prebacivanje u Ukrajinu 100 rasformiranih oklopnih transportera bugarskog Ministarstva unutrašnjih poslova.

Istovremeno, bugarska strana je tvrdila da i bez ratifikacije sporazuma postoji mogućnost predaje prvih oklopnih transportera već prošle jeseni.

Kako je ranije saopšteno, oklopna vozila se nalaze u magacinu Ministarstva unutrašnjih poslova Bugarske od 1980-ih. Ovo je prvi put da bugarska strana prenosi oklopna vozila u Kijev direktno, a ne preko posrednika, kao što je to činila ranije.