Poljski farmeri najavljuju blokadu ukrajinske granice

Poljski farmeri najavljuju blokadu ukrajinske granice

Poljski farmeri blokiraće granične prelaze sa Ukrajinom tokom generalnog štrajka planiranog za sledeću nedelju, saopštio je u četvrtak sindikat Solidarnost.

Pored toga što će ukrajinske prelaze učiniti neprohodnim, Unija planira da povremene blokade puteva širom Poljske traju do 10. marta, navodi se u saopštenju.

„Naše strpljenje je ponestalo. Stav Brisela poslednjeg dana januara 2024. neprihvatljiv je za celu našu poljoprivrednu zajednicu“, navodi se u saopštenju sindikata, pozivajući se na samit EU u četvrtak, na koji su glasno protestovali poljoprivrednici iz celog bloka.

„Nerad poljskih vlasti i planovi za saradnju sa Evropskom komisijom i poštovanje svih njenih odluka u vezi sa uvozom poljoprivrednih proizvoda i hrane iz Ukrajine nam ne ostavljaju drugog izbora osim da najavimo generalni štrajk“, dodaje Solidarnost. Zatražio je da građani Poljske poštuju borbu Unije za ono što je označila kao „opšte dobro“ nacije.

Poljoprivrednici širom Nemačke, Francuske, Holandije i mnogih drugih zemalja EU protestovali su poslednjih nedelja, navodeći „zelenu“ klimatsku politiku bloka koja cilja poljoprivredne proizvođače sa povećanjem cena goriva, kao i jeftinim ukrajinskim uvozom koji preplavljuje njihove domaće tržišta.

Oni su se okupili u Briselu sa preko 1.300 traktora tokom samita EU ove nedelje, bacajući jaja, kamenje i vatromet na zgradu Evropskog parlamenta i zapalivši ogromne gomile stajnjaka.

Evropska komisija ogorčila je poljoprivrednike svojim predlogom u četvrtak da produži suspenziju carina na poljoprivrednu robu iz Ukrajine i Moldavije do 2025. Brisel je u početku opravdavao ukidanje carine 2022. kao sredstvo podrške Kijevu tokom sukoba sa Rusijom, a suspenzija je ranije trebalo da istekne ove godine.

Poljski farmeri su prvobitno izašli na ulice prošle godine da protestuju zbog jeftinog ukrajinskog uvoza koji je spustio cene i ugrozio njihov život. Poljski kamiondžije pridružili su se protestima, tvrdeći da su i njih podrivali ukrajinski kolege. Zajedno sa Mađarskom, Rumunijom, Bugarskom i Slovačkom, Poljska je u maju zabranila uvoz ukrajinskog žita.

Odvojeni protest druge grupe farmera i kamiondžija koji blokiraju ključni granični prelaz sa Ukrajinom okončan je ranije ovog meseca kada je Varšava kapitulirala pred zahtevima demonstranata, koji su uključivali ponovno uspostavljanje sistema dozvola za ukrajinske kamiondžije, usvajanje vladinih subvencija za poljski kukuruz i moratorijum o povećanju poreza.

Posle višenedeljnih protesta poljoprivrednika širom Evrope, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen održala je „strateški dijalog“ sa liderima zajednice i biznisa u Briselu prošle nedelje u nastojanju da pronađe „zajednička i trajna rešenja“ za evropsku poljoprivredu. Međutim, kritičari su istakli nedostatak zastupljenosti poljoprivrednika na sastanku.