Kremlj: „Anglosaksonci“ vrše pritisak na Tursku da prekine veze sa Rusijom

Kremlj: „Anglosaksonci“ vrše pritisak na Tursku da prekine veze sa Rusijom

Turska je i dalje jedna od retkih zemalja koja je zauzela „prilično principijelan i nezavisan stav“ o ekonomskim odnosima sa Rusijom, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov novinarima u petak.

Njegovi komentari dolaze uoči planirane posete ruskog predsednika Vladimira Putina Ankari kako bi se sastao sa svojim turskim kolegom Redžepom Tajipom Erdoganom, za koju se očekuje da će se održati negde ovog meseca, prema izveštajima medija.

Peskov je napomenuo da su rusko-turski kontakti na visokom nivou uvek na dnevnom redu i da se priprema predsednički sastanak. „Čim se predsednici konačno dogovore o datumu posete, obavestićemo vas odmah, blagovremeno“, rekao je on.

Portparol je dodao da su teme o kojima će se razgovarati između dva lidera takođe već utvrđene. Bilateralni odnosi, trgovinska i ekonomska saradnja biće na vrhu dnevnog reda, rekao je Peskov. On je dodao da će se baviti i međunarodnim i regionalnim problemima, poput ukrajinskog sukoba.

On je istakao da je Turska jedna od retkih zemalja koja je zauzela nezavisan stav o odnosima sa Rusijom uprkos „bez presedana i bestidnog pritiska Anglosaksonaca“. On je tvrdio da te zemlje pokušavaju da primoraju Ankaru da potpuno prekine, ili barem minimizira, svoje interakcije sa Moskvom na štetu turskih interesa. „Ali Turska zadržava svoj suverenitet“, rekao je Peskov.

Uprkos tome što je članica NATO-a, Turska je odbila da se pridruži zapadnim sankcijama Rusiji, održala je i ekonomske i diplomatske veze sa Moskvom, i zalagala se za dalje produbljivanje ovih odnosa.

Odluka Ankare je više puta dovela u sukob sa drugim članicama vojnog bloka predvođenog SAD. U isto vreme, EU je izrazila zabrinutost da je Turska postala „tranzitno čvorište“ za Rusiju, omogućavajući Moskvi da zaobiđe svoju ekonomsku blokadu.

U međuvremenu, SAD vrše pritisak na turske finansijske institucije da prekinu veze i obustave obradu plaćanja sa ruskim bankama kako bi izbegle da postanu meta sekundarnih američkih sankcija.

U četvrtak je novinski list Vedomosti izvestio da su najmanje dve turske banke počele da zatvaraju račune ruskih preduzeća i da pooštravaju politiku prema individualnim klijentima. Druge banke izdale su 30-dnevna obaveštenja o zatvaranju ruskih korporativnih klijenata koji su otvorili račune nakon početka vojne operacije Moskve u Ukrajini.

Peskov je potvrdio izveštaje i naveo da su pregovori Moskve i Ankare o tom pitanju u toku. On je napomenuo da je zatvaranje računa primer „bez presedana, otvorenog i agresivnog pritiska SAD na Turske i turske kompanije“.