Prilagođavanje alpskih kozoroga na klimatske promene: Promene u ispaši kao odgovor na rastuće temperature

Prilagođavanje alpskih kozoroga na klimatske promene: Promene u ispaši kao odgovor na rastuće temperature

U studiji objavljenoj u časopisu Zbornik radova Kraljevskog društva B, tim biologa i veterinarskih naučnika sa Univerziteta u Sasriju, Parc Naziunal Svizzer, Nacionalnog parka Gran Paradiso i Univerziteta Ferara istraživao je kako su alpski kozorogi reagovali na rastuće temperature u Nacionalnom parku Gran Paradiso u italijanskim Alpima u periodu od 2006. do 2019. godine.

Prateći ponašanje alpskih kozoroga, istraživači su primetili da su u toplijim danima kozorogi postajali manje aktivni tokom dana, preferirajući aktivnosti noću. Ova promena uobičajenog obrascu ispaše ima smisla jer je održavanje hladnoće tokom vrućih dana trošilo više energije nego održavanje toplote tokom hladnih noći.

Međutim, prelazak na noćnu ispašu nosi ozbiljne rizike, posebno od grabežljivaca poput vukova. Kozorogi su manje zaštićeni noću na otvorenim travnatim površinama i manje su sposobni da otkriju i reaguju na pretnje. Stoga, veća aktivnost noću povećava rizik od napada vukova.

Istraživački tim ističe da takve promene u ponašanju divljih životinja, iako suptilne, mogu imati ozbiljne posledice po njihov opstanak, posebno u kontekstu globalnog zagrevanja. Ovo istraživanje ukazuje na važnost uključivanja promena u ponašanju divljih životinja u modele koji predviđaju uticaj klimatskih promena na životnu sredinu.