Revolucionarna terapija uređivanja gena transformiše živote pacijenata sa naslednim angioedemom

Revolucionarna terapija uređivanja gena transformiše živote pacijenata sa naslednim angioedemom

Grupa pacijenata sa retkim naslednim poremećajem, naslednim angioedemom, doživela je životnu transformaciju zahvaljujući jednom tretmanu revolucionarne terapije za uređivanje gena, objavljeno je u Nev England Journal of Medicine. Istraživači sa Univerziteta u Oklandu, Medicinskog centra Univerziteta u Amsterdamu i Univerzitetskih bolnica u Kembridžu uspešno su lečili više od 10 pacijenata terapijom CRISPR/Cas9, pružajući nadu za dugoročni lek za ovaj teški i nepredvidiv poremećaj.

Pacijenti sa naslednim angioedemom suočavaju se sa bolnim napadima otoka koji mogu biti opasni po život. Terapija nazvana NTLA-2002 koristi in vivo CRISPR/Cas9 tehnologiju za ciljanje gena odgovornog za proizvodnju prekalikreina u plazmi, efikasno sprečavajući napade otoka. Ova terapija obećava trajno rešenje za simptome ovog naslednog poremećaja.

Ovi pionirski rezultati predstavljaju veliki korak napred ka lečenju genetskih poremećaja i otvaraju vrata novim mogućnostima za pacijente širom sveta. Terapija uređivanja gena CRISPR/Cas9 ima potencijal da značajno poboljša kvalitet života pacijenata sa retkim naslednim bolestima.