Naučnici razvili plastiku koja se može promeniti oblikom putem kaljenja

Naučnici razvili plastiku koja se može promeniti oblikom putem kaljenja

Tim molekularnih inženjera, u saradnji sa institucijama poput Univerziteta u Čikagu, istraživačke laboratorije američke vojske DEVCOM, Nacionalnog instituta za standarde i tehnologiju i NASA Glenn istraživačkog centra, uspeo je da stvori revolucionarnu vrstu plastike koja se može promeniti oblikom putem kaljenja. Njihov rad, objavljen u časopisu Nauka, obećava smanjenje upotrebe štetne plastike i otvara vrata novim mogućnostima u održivoj proizvodnji.

Plastika koju su razvili inženjeri koristi dinamički umreženi pristup koji omogućava reverzibilno dodavanje tiola u benzalcijanoacetate, poznato kao „Michaelov dodatak“. Ovaj proces omogućava plastici da bude modifikovana putem kaljenja, gde se materijal zagreva na određenu temperaturu, a zatim brzo hladi. Ovakav pristup omogućava da se plastika transformiše u različite oblike prema potrebi.

Istraživači su uspeli da stvore različite predmete od istog materijala koristeći kaljenje, kao što su kašika, viljuška ili čak lepljivi materijal koji može držati dva stakla zajedno. Međutim, testovi su pokazali da postoji ograničenje u broju puta koje plastika može biti transformisana na ovaj način – sedam puta pre nego što počne da se degradira.

Ova tehnologija ima potencijal da revolucionizuje način na koji se plastika koristi i reciklira, pružajući mogućnost za smanjenje zagađenja plastikom i podržavajući održivu proizvodnju u različitim sektorima industrije.