Cene insulina u SAD su devet puta veće nego u drugim bogatim zemljama

Cene insulina u SAD su devet puta veće nego u drugim bogatim zemljama

Bruto cena insulina u SAD je više od devet puta viša nego u 33 zemlje sa visokim prihodima, prema novom izveštaju RAND-a.

Iako su razlike u ceni insulina između SAD i drugih nacija varirale u zavisnosti od zemlje poređenja i vrste insulina, cene u SAD su uvek bile više – često pet do 10 puta više – od onih u drugim zemljama. Novi izveštaj ažurira nalaze iz ranijeg rada RAND-a o cenama insulina u SAD.

Nakon uzimanja u obzir rabata i drugih popusta koje često nude proizvođači lekova, cena jedinice insulina ostala je 2,3 puta viša u SAD nego u drugim zemljama, prema studiji.

„Cene insulina u SAD rastu već dugi niz godina i znatno su više nego u drugim zemljama sa srednjim i visokim prihodima“, rekao je Endrju Malkahi, vodeći autor studije i viši zdravstveni ekonomista u RAND-u, neprofitnoj istraživačkoj organizaciji.

Insulin je lek koji se najčešće koristi za kontrolu nivoa šećera u krvi kod ljudi koji imaju dijabetes zavisan od insulina. Lek se prodaje u mnogo različitih oblika, sa različitim hemijskim svojstvima i različitim trajanjem delovanja.

Cene insulina na listi u Sjedinjenim Državama su dramatično porasle od ranih 2010-ih. Na primer, jedna federalna analiza je otkrila da je prosečna američka veleprodajna cena za insulin brzog, dugodelujućeg i kratkog dejstva porasla za 15% do 17% godišnje od 2012. do 2016.

Finansijska izloženost upisanih u Medicare trošenju insulina iz džepa dramatično se menja. Prema Zakonu o smanjenju inflacije, podela troškova insulina biće ograničena na 35 dolara mesečno počevši od 2024. Kongres takođe razmatra predloge za proširenje ograničenja na pojedince sa poslodavcem ili individualnom pokrivenošću tržišta.

Istraživači RAND-a su sastavili svoje procene međunarodnih cena insulina ispitivanjem industrijskih standardnih podataka IKVIA MIDAS o prodaji i obimu insulina za period od 2017. do 2022. godine, upoređujući SAD sa 33 zemlje koje pripadaju Organizaciji za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

Analiza predstavlja odvojena poređenja koristeći bruto cene proizvođača, koje mogu biti relevantnije za pacijente u SAD koji nemaju pokriće za lekove ili na drugi način plaćaju insulin iz svog džepa, i procenjene neto cene proizvođača nakon primene rabata koje plaćaju proizvođači.

Izveštaj predstavlja obim i prodaju po vrsti insulina odvojeno za Sjedinjene Države i 33 uporedne zemlje OECD-a.

Istraživači su otkrili da su bruto cene američkih proizvođača za 100 međunarodnih jedinica insulina u proseku bile 9,71 puta veće u poređenju sa zemljama OECD-a zajedno. Nakon procene bruto-neto popusta za insuline, neto cene u SAD su ostale 2,33 puta veće od onih u zemljama za poređenje zajedno.

Bruto cene američkih proizvođača kretale su se od 4,57 puta više od onih u Meksiku do 37,99 puta od onih u Turskoj. Poređenja cena insulina u SAD sa cenama u drugim zemljama bila su prilično konstantna od 2017. do 2022. godine.