Društvena nejednakost povezana sa manjom upotrebom epiduralne anestezije

Društvena nejednakost povezana sa manjom upotrebom epiduralne anestezije

U studiji o porodiljama u SAD-u, socijalna nejednakost je bila povezana sa manjom upotrebom neuraksijalne analgezije – epiduralnog ili kičmenog leka za ublažavanje bolova – među belim ženama koje nisu Hispanoamerikanke i, u većoj meri, među afroameričkim ženama, prema istraživanju na Univerzitetu Kolumbija Mailman School of Public Health i Columbia Vagelos College of Physicians and Surgeons (P&S). Rezultati su objavljeni na mreži u časopisu Akušerstvo i ginekologija.

Neuraksijalna analgezija, koja može biti kombinovana spinalna i epiduralna analgezija, je najefikasnija tehnika za ublažavanje bolova tokom porođaja. Takođe pomaže u smanjenju ozbiljnog morbiditeta majki.

Nova studija sugeriše da rešavanje socijalne nejednakosti u obrazovanju, zapošljavanju i krivičnom pravosuđu predstavlja obećavajući put za poboljšanje upravljanja bolom tokom porođaja i smanjenje rasnih dispariteta u ishodima zdravlja majki.

Oko tri četvrtine žena u porođaju dobija neuraksijalnu analgeziju u SAD. U poređenju sa belkinjama, Afroamerikanke imaju oko 10% manje šanse da dobiju neuraksijalnu analgeziju tokom porođaja.

Mehanizmi koji uzrokuju manju upotrebu neuraksijalne analgezije porođaja među afroamerikanskim ženama uključuju preferenciju pacijenata—zbog nedovoljnog prenatalnog obrazovanja o opcijama upravljanja bolom tokom porođaja—i smanjen pristup neuraksijalnoj analgeziji porođaja u bolnici za porođaje, što može biti posledica nedostatka 24 /7 namenskog tima za akušersku anesteziju.

„Društvena nejednakost i rasizam mogli bi značajno da doprinesu rasnim i etničkim disparitetima u upotrebi neuraksijalne analgezije porođaja“, rekao je Jean Guglielminotti, MD, Ph.D., docent anesteziologije na Columbia P&S i prvi autor.

„Rasizam—uključujući strukturalni, institucionalni i interpersonalni rasizam— se predlaže kao osnovni uzrok rasnih i etničkih razlika u pristupu i korišćenju perinatalne nege u SAD.

Da bi procenili povezanost između socijalne nejednakosti i upotrebe neuraksijalne analgezije porođaja, istraživači su koristili podatke o 1,7 miliona Afroamerikanki i belih žena u porođaju u 45 američkih država i Distriktu Kolumbija u 2017. koje je obezbedio CDC. Socijalna nejednakost je izračunata korišćenjem indeksa zasnovanog na omjeru nejednakosti crno-bijelih u niskim stopama obrazovanja, stopama nezaposlenosti i stopama zatvaranja.

Prosečna starost žena bila je 29 godina, od čega su 23% bile Afroamerikanke. U okruzima sa najvišim indeksom socijalne nejednakosti, porođajnu neuraksijalnu analgeziju koristilo je 78% belkinja i 72% Afroamerikanki. Nakon prilagođavanja demografskim i kliničkim karakteristikama, afroamerikanke su imale 17% manje šanse da dobiju neuraksijalnu analgeziju porođaja u poređenju sa belkinjama.

U studiji je socijalna nejednakost merena na osnovu podataka za okrug porođajne bolnice. U poređenju sa okruzima sa niskom socijalnom nejednakošću, rađanje u okruzima sa visokom socijalnom nejednakošću bilo je povezano sa 16 procenata smanjenom upotrebom neuraksijalne analgezije za bele žene i smanjenjem za 28 procenata za afroameričke žene.

„Zapažen nalaz naše studije je da društvena nejednakost negativno utiče i na bele i na afroameričke žene“, primetio je Guglielminoti. „Potencijalno objašnjenje je da nejednakosti negativno utiču na sve ljude koji ulaze u zdravstveni sistem, jer sistem ne funkcioniše na optimalnom nivou kada rasizam podriva politike, prakse i procedure.“