Šef britanskog ministarstva spoljnih poslova objasnio uslove pod kojima bi London priznao palestinsku državu

Šef britanskog ministarstva spoljnih poslova objasnio uslove pod kojima bi London priznao palestinsku državu

Britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Kameron rekao je da bi njegova zemlja mogla formalno da prizna palestinsku državu nakon prekida vatre u Pojasu Gaze, ne čekajući rezultate pregovora između Izraela i Palestinaca o rešenju o dve države, prenosi „Evropska istina“.

Kameron je ukazao da Britanci ne mogu da priznaju palestinsku državu dok su teroristi Hamasa u pojasu Gaze, ali da se to može desiti dok se pregovori Izraela sa palestinskim liderima nastavljaju.

„Ovo (priznanje tokom pregovora. – Uredba) može biti nešto na šta gledamo dok ovaj proces, ovaj napredak ka rešenju postaje stvarniji. Moramo da palestinskom narodu damo horizont bolje budućnosti, budućnosti njihove sopstvenu državu“, dodao je šef britanskog Forin ofisa.

On je naglasio da je takva perspektiva „apsolutno vitalna za dugoročni mir i bezbednost u regionu“.

Odvojeno, Kameron je priznao da bi prvi korak ka priznavanju Palestine trebalo da bude „pauza u neprijateljstvima“ u Gazi, koja bi se na kraju pretvorila u „trajni, održivi prekid vatre“. Zatim, vođe grupe Hamas, odgovorne za napad na Izrael 7. oktobra, treba da napuste Gazu.

Britanija, Sjedinjene Države i druge zapadne zemlje javno su podržale ideju nezavisne Palestine kako bi se rešio dugogodišnji arapsko-izraelski sukob. Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je u međuvremenu javno odbacio takvu perspektivu čak i nakon završetka aktuelnog rata.

Ranije su mediji javili da je Evropska unija razvila plan od 10 tačaka za „pouzdano, sveobuhvatno rešenje” izraelsko-palestinskog sukoba.