Ministar odbrane Finske želi da zabrani otpuštanje iz rezervnog sastava Odbrambenih snaga

Ministar odbrane Finske želi da zabrani otpuštanje iz rezervnog sastava Odbrambenih snaga

Finski ministar odbrane Anti Hakanen želi da zabrani ovu praksu na zakonodavnom nivou u pozadini rekordnog broja otpuštanja građana iz rezervnog sastava Odbrambenih snaga.

Prema rečima šefa Ministarstva odbrane Finske, on želi da postigne usvajanje zakona već u proleće 2024. koji bi onemogućio korišćenje postojećih rupa za prelazak rezervista u civilnu službu.

„Oslobađanja (iz rezerve) slabe odbranu Finske. Čak i naši istočni susedi (Rusija. – Red.) mogu da gledaju kako Finci gube razum“, dodao je Hakanen u intervjuu za časopis Kironmaa.

Istovremeno, on želi da reformiše sistem državne službe Finske tako da se bavi zadacima koji se odnose na javnu bezbednost, „spasilačke poslove za zaštitu od požara, hitnu pomoć i zadatke koji se odnose na, na primer, energetske objekte”.

Od početka punog rata Rusije protiv Ukrajine, broj rezervista u Finskoj koji su podneli zahtev za prelazak u civilnu službu drastično se povećao.

Ako broj takvih ljudi obično nije prelazio hiljadu, onda je 2023. godine rezervu Finskih odbrambenih snaga napustilo 1.651 osoba. Samo u martu 2022. bilo ih je više od 1.300.

U Finskoj, u slučaju prelaska u civilnu službu iz rezervnog sastava, lice se oslobađa vojne službe u slučaju nužde.

Podsetimo, u Švedskoj je od januara nastavljena državna služba po regrutaciji – alternativa vojnoj službi, koja će važiti za radnike lokalnih spasilačkih službi i energetičare.