Sijetl zabranjuje bacanje baterija u smeće, navodeći rizik od požara

Sijetl zabranjuje bacanje baterija u smeće, navodeći rizik od požara

Javna služba Sijetla zabranila je odlaganje svih baterija i neke elektronike u smeće zbog opasnosti od požara.

Zabrana uključuje male dugmaste i alkalne baterije, litijum-jonske baterije koje se koriste u električnim biciklima i vozilima, kao i predmete sa baterijama ugrađenim u njih. Elektronski predmeti poput kompjutera, monitora i televizora takođe se ne mogu baciti u smeće.

Pravilnik direktora SPU stupio je na snagu 1. januara.

Ako se ne odlože na odgovarajući način, postoji opasnost da se baterije i elektronika zapale.

Šef vatrogasne službe Sijetla Harold Skogins rekao je u saopštenju za javnost da je odeljenje odgovorilo na 79 požara litijum-jonskih baterija u poslednje dve godine.

„Ovo je sve veći problem zaštite od požara širom zemlje jer potrošači kupuju sve više artikala sa litijum-jonskim baterijama“, rekao je Skogins. „Požari koji uključuju baterije mogu se brzo pokrenuti i proširiti, tako da pravilno skladištenje, punjenje i odlaganje baterija postaje ključ za sprečavanje požara u kojima može doći do povreda i gubitka imovine.

Baterije sadrže opasne hemikalije — poput litijuma, kadmijuma, žive i olova — koje predstavljaju rizik za ljude i životnu sredinu i potrebno im je posebno rukovanje da bi se bezbedno odložile, navodi se u saopštenju. Alkalne baterije takođe sadrže kiseline koje korodiraju metale.

Ti materijali su takođe vredni i mogu se ponovo koristiti i reciklirati, rekao je generalni direktor i izvršni direktor SPU Endrju Li u saopštenju.

„Prečesto su stanovnici zbunjeni oko toga kako da odlažu baterije—ovo novo pravilo direktora daje potrebna pojašnjenja kako bi zajednice i naši zaposleni bili bezbedni“, rekao je gradonačelnik Brus Harel.