Neprofitna organizacija optužuje proizvođače automobila za korišćenje prinudnog rada u lancima snabdevanja

Neprofitna organizacija optužuje proizvođače automobila za korišćenje prinudnog rada u lancima snabdevanja

U izveštaju koji je objavio Hjuman rajts voč u četvrtak, proizvođači automobila kao što su Tesla, General Motors, Folksvagen i Toyota suočavaju se s optužbama da nisu uspeli da spreče korišćenje prinudnog rada kao dela svojih kineskih lanaca snabdevanja. Neprofitna organizacija iz SAD-a povezala je ove velike svetske proizvođače automobila sa aluminijumom navodno proizvedenim prinudnim radom u zapadnom kineskom regionu Sinđang i drugim delovima zemlje.

Kina je optužena za programe transfera radne snage koji prisiljavaju Ujgure i druge turske manjine da rade u fabrikama kao deo dugogodišnje kampanje asimilacije i masovnog zatvaranja. Izveštaj Ujedinjenih nacija iz 2022. godine utvrdio je moguće zločine protiv čovečnosti u Sinđangu, gde je više od milion Ujgura proizvoljno pritvoreno.

Navedeni proizvođači automobila nisu odmah odgovorili na pitanja o optužbama. Međutim, Folksvagen je saopštio da ima sistem upravljanja rizikom za nabavku sirovina i da istražuje optužbe. Toyota je izjavila da će pažljivo pregledati izveštaj i da je poštovanje ljudskih prava deo njenih vrednosti.

Izveštaj Human Rights Watch-a tvrdi da je teško pratiti poreklo aluminijuma iz Sinđijanga, a svetska automobilska industrija koristi ovaj materijal u širokom spektru delova, od ramova vozila do točkova i folija za baterije. Kako se globalna potražnja za aluminijumom povećava, postavlja se pitanje odgovornosti kompanija u lancima snabdevanja.