Istraživanja pokazuju efikasnost nove tehnike za otkrivanje peptida markera raka jajnika

Istraživanja pokazuju efikasnost nove tehnike za otkrivanje peptida markera raka jajnika

Nova studija koju su vodili istraživači sa Univerziteta Virginia Commonvealth otkrila je da je nova tehnika efikasna u otkrivanju specifičnih biomarkera koji su prisutni u urinu pacijenata sa rakom jajnika. Istraživanje bi jednog dana moglo igrati ulogu u pomaganju lekarima da preciznije dijagnostikuju rak jajnika.

Glavni autor studije, dr Džozef Rajner, profesor i predsedavajući Odeljenja za fiziku na Fakultetu humanističkih nauka i nauke, rekao je da je rak jajnika teško dijagnostikovati. Masovna spektrometrija je ranije identifikovala hiljade peptida koji su prisutni u urinu pacijenata obolelih od raka jajnika. Ovi peptidi mogu poslužiti kao biomarkeri za rak jajnika, ali masovna spektrometrija nije lako dostupna za kliničke primene i potrebne su alternativne tehnike za otkrivanje ovih peptida.

U svom radu „Cluster-Enhanced Nanopore Sensing of Ovarian Cancer Marker Peptides in Urine“, istraživači opisuju korišćenje zlatnih nanočestica u kombinaciji sa sensingom nanopora za otkrivanje i karakterizaciju 13 prethodno identifikovanih peptida. Oni uključuju peptide iz LRG-1, sve traženijeg proteinskog biomarkera koji je obično prisutan u urinu pacijenata sa rakom jajnika. Rad je objavljen u ACS Sensors.

„Pobediti rak se oslanja na ranu i tačnu dijagnozu. U stvari, klinički podaci pokazuju 50-75% poboljšanje petogodišnjeg preživljavanja kada se rak otkrije u najranijoj fazi“, rekao je Rajner. „Ovo važi za brojne tipove raka. Zainteresovani smo za rak jajnika jer ga je posebno teško otkriti i zahteva razvoj novih senzora koji bi mogli da budu široko dostupni za kliničku primenu.“

U radu je opisana tehnika koja se može primeniti na detekciju velikog broja peptida istovremeno. Nadamo se da bi ovaj pristup „širokog spektra“, zajedno sa drugim relevantnim informacijama (kao što su test krvi CA-125, transvaginalni ultrazvuk i porodična anamneza), mogao jednog dana pružiti precizniju sliku o tome da li je rak jajnika prisutan ili ne u rana faza.

„Mi predviđamo da bi se naš pristup mogao proširiti izvan raka jajnika na druge vrste raka“, dodao je Reiner.