Jermak: Ukrajina spremna za dobrosusedske odnose sa Mađarskom

Jermak: Ukrajina spremna za dobrosusedske odnose sa Mađarskom

Šef kabineta predsednika Andrij Jermak je naglasio da je nedavni sastanak zvaničnih delegacija Ukrajine i Mađarske u Užgorodu imao za cilj unapređenje odnosa dveju država.

„Prva i najvažnija poruka je da je Ukrajina spremna za dobrosusedske odnose, za održavanje susedskih odnosa“, rekao je Jermak.

On je podsetio da je ukrajinski parlament u decembru 2023. usvojio izuzetno važan zakon o nacionalnim manjinama.

„Nedavno smo zajedno sa Dmitrom Kulebom i Petrom Sijartom razgovarali sa predstavnicima mađarske nacionalne manjine i oni su rekli da su ti problemi zapravo samo tehničke prirode u odnosu na ono što rat izaziva i šta zaista treba da se reši. rat je rezultirao velikim brojem žrtava, uključujući i lokalne Mađare“, rekao je Jermak.

Prema njegovim rečima, svi u Evropi su ugroženi. „Zašto mislite da Mađarska ne može da bude sledeća meta? Zašto mislite da baltičke države ne mogu da budu sledeća meta? Mnogi Mađari se sećaju događaja koje je izazvao Sovjetski Savez 1956. godine“, podsetio je šef kabineta predsednika .

Jermak je naglasio da Ukrajina traži pravedan mir.

„Pravedan mir je neophodan. Ali mir se ne može izgraditi ultimatumima, projektilima i bespilotnim letelicama koje Rusija svakog dana lansira na Ukrajinu. Od 2019. godine, otkako je gospodin Zelenski izabran za predsednika, bilo je više od 200 pregovora sa Rusima, mi smo zaključili smo više od 10 puta sporazum o prekidu vatre i vidite do čega je to dovelo. Vidite da smo 24. februara 2022. dobili odgovor“, rekao je on.

Šef predsedničke kancelarije je dodao da Rusi uvek koriste prekid vatre da se pripreme za još jedan upad, novi genocid.

Ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba i šef kabineta predsednika Andrij Jermak održali su sastanak u Užgorodu sa ministrom spoljne privrede i spoljnih poslova Mađarske Peterom Sijartom. Strane su razgovarale o mogućnosti organizovanja sastanka predsednika Ukrajine i premijera Mađarske.