Pronađena olupina izgubljenog aviona Amelije Erhart, tvrde istraživači

Pronađena olupina izgubljenog aviona Amelije Erhart, tvrde istraživači

Kompanija za istraživanje dubokog mora objavila je sonarnu sliku za koju kažu da bi mogli biti ostaci aviona Amelije Erhart, čuvene američke avijatičarke koja je nestala iznad Tihog okeana 1937.

Deep Sea Vision (DSV), kompanija sa sedištem u Južnoj Karolini, saopštila je da je slika snimljena nakon opsežne pretrage u oblasti Pacifika zapadno od Erhartovog planiranog odredišta, udaljenog ostrva Hauland.

Erhart je nestao dok je bio na pionirskom letu oko sveta sa navigatorom Fredom Nunanom.

Njen nestanak je jedna od najzanimljivijih misterija u vazduhoplovstvu, decenijama fascinira istoričare i stvara mnoštvo knjiga, filmova i teorija.

Preovlađujuće verovanje je da su Erhart (39) i Nunan (44) ostali bez goriva i napustili svoj dvomotorni Lokid Elektru u Pacifiku blizu ostrva Haulend dok su bili na jednom od poslednjih deonica svog epskog putovanja.

DSV je saopštio da mutna slika snimljena podvodnim podvodnim brodom bez posade na dubini od 16.000 stopa (5.000 metara) koristeći sonar sa bočnim skeniranjem „otkriva konture koje odražavaju jedinstveni dvostruki rep i razmere njene letelice“.

Dana 2. jula 1937. godine, Amelija Erhart i navigator Fred Nunan poleteli su iz Papue Nove Gvineje, približavajući se kraju svog rekordnog putovanja oko sveta koji više nikada neće biti viđeni. Do danas. Deep Sea Vision je pronašao nešto što se čini da je Erhartov Lockheed 10-E Electra. pic.tvitter.com/CTVDI6Jkpg

„Uvek smo osećali da bi ona učinila svaki pokušaj da nežno spusti letelicu na vodu, a potpis aviona koji vidimo na snimku sonara sugeriše da bi to mogao biti slučaj“, rekao je izvršni direktor DSV Toni Romeo u izjavi.

DSV je saopštio da je istraživački tim proveo 90 dana pretražujući 5.200 kvadratnih milja (13.500 kvadratnih kilometara) dna Tihog okeana, „više od svih prethodnih pretraga zajedno“.

DSV je saopštio da za sada drži u tajnosti tačnu lokaciju nalaza i da planira dalje napore u potrazi.

Ali Romeo je rekao da je otkriće napravljeno primenom onoga što je poznato kao „teorija datumske linije“ koju je 2010. godine prvi put unapredila Liz Smit, bivša uposlenica NASA-e.

Ova teorija tvrdi da je Nunan zaboravio da vrati kalendar za jedan dan unazad dok su leteli preko međunarodne datumske linije, što je rezultiralo pogrešnim proračunom njegove navigacije nebeskom zvezdom i greškom u navigaciji ka zapadu od 60 milja (100 kilometara).

Erhart, koja je stekla slavu 1932. kao prva žena koja je samostalno preletela Atlantik, poletela je 20. maja 1937. iz Ouklanda u Kaliforniji, nadajući se da će postati prva žena koja je letela oko sveta.

Ona i Nunan nestali su 2. jula 1937. nakon poletanja iz Laea, Papua Nova Gvineja, na izazovnom letu od 4.000 kilometara da bi napunili gorivo na ostrvu Hauland, komadu američke teritorije između Australije i Havaja.