Britanski poslanici frustrirani zbog odgađanja donacije Abramovičevih sredstava za Ukrajinu

Britanski poslanici frustrirani zbog odgađanja donacije Abramovičevih sredstava za Ukrajinu

Britanski poslanici su u sredu izrazili frustraciju zbog odlaganja donacije sredstava od prodaje fudbalskog kluba Čelsi za podršku ukrajinskim žrtvama rata, što je bivši vlasnik, ruski milijarder Roman Abramovič, obećao gotovo dve godine ranije. Ova situacija ističe poteškoće u korišćenju zamrznute imovine za humanitarne svrhe, čak i kada je vlasnik izrazio spremnost za donaciju.

Abramovič je prodao Čelsi 2022. godine nakon što ga je britanska vlada sankcionisala zbog, kako je navela, podrške ruskoj invaziji na Ukrajinu. Tada je obećao da će donirati 2,5 milijardi funti (oko 3,2 milijarde dolara) od prodaje u korist žrtava rata. Međutim, skoro 20 meseci kasnije, sredstva su još uvek zamrznuta na bankovnom računu, jer britanska vlada i Abramovič nisu postigli saglasnost o tome kako bi trebalo da se potroše.

Ova situacija je izvor frustracije za britanske zakonodavce, koji su izjavili da su „potpuno zbunjeni i frustrirani što je tako dugo trebalo“ da se odluči kako će biti iskorišćena ta sredstva. Lord Piter Rikets, predsednik Odbora za evropska pitanja u gornjem domu britanskog parlamenta, izrazio je svoje razočaranje, ističući da bi trebalo da postoji veća jasnoća oko namene ovih sredstava kako bi se izbegli sukobi oko njihove distribucije.

Sredstva i dalje pripadaju Abramoviču, a da bi ih premestio, on mora da podnese zahtev za licencu, koja zavisi od toga da se novac koristi isključivo u humanitarne svrhe u Ukrajini. Međutim, proces izdavanja ove licence očigledno nije bio glatan, jer sredstva još uvek nisu preneta.

Bivši izvršni direktor Unicefa UK, Majk Penrouz, koji je imenovan za čelnika fondacije koja će kontrolisati sredstva kada se dogovori da se ona mogu odmrznuti, izjavio je da će novac biti korišćen za pomoć onima koji pate od posledica rata u Ukrajini. To bi moglo uključiti izbeglice u Evropi, kao i one koji pate od nestašice hrane u Africi nakon prekida na putevima snabdevanja hranom.

Nedavno izgubljen prigovor Abramoviča na odluku Evropske unije da mu izda zabranu putovanja i zamrzne imovinu u bloku dodatno je komplikovao situaciju. Kada je EU sankcionisala Abramoviča, optužila ga je za bliske veze sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

I dok je spor između Abramoviča i britanske vlade nastavio da se oteže, zakonodavci Ujedinjenog Kraljevstva preporučili su da vlada razmotri uvođenje procesa za reviziju sankcija pojedincima ako ispunjavaju određene uslove, kao što je pružanje podrške obnovi Ukrajine. Ova situacija pokazuje izazove sa kojima se suočavaju zapadne nacije u korišćenju zamrznute imovine u humanitarne svrhe, dok se bore da iskoriste milijarde dolara sankcionisanih ruskih sredstava kako bi pomogle Ukrajini.