Pentagon prokomentarisao isporuku visoko preciznih vođenih bombi GLSDB Ukrajini

Pentagon prokomentarisao isporuku visoko preciznih vođenih bombi GLSDB Ukrajini

Ministarstvo odbrane Sjedinjenih Država komentarisalo je medijske napise da će već u sredu, 31. januara, Ukrajini biti predate visokoprecizne vođene bombe GLSDB.

Ovo je na brifingu izjavio portparol Pentagona Patrik Rajder.

Predstavnik Ministarstva odbrane SAD podsetio je na nameru da se GLSDB prenese prošle godine, ali je odbio da navede konkretne uslove njihovog transfera.

„Priznali smo prošle godine da ćemo obezbediti GLSDB Ukrajini u okviru našeg programa USIA — naših napora za bezbednosnu pomoć koje finansira USAI. Međutim, zbog operativnih zabrinutosti za bezbednost, nećemo potvrditi konkretne vremenske rokove“, rekao je Rajder.

Prema njegovim rečima, SAD daju Ukrajini pravo da govori o bilo kakvim isporukama naoružanja.

„Nastavljamo da blisko sarađujemo sa Kijevom, sa našim partnerima u ovoj oblasti, kako bismo obezbedili da dobije i bude spreman da iskoristi mogućnosti koje mu pružamo i to što je pre moguće“, rezimirao je on.

Politiko je ranije izvestio da je Pentagon uspešno testirao novu GLSDB bombu visokog dometa, dugog dometa, koja bi mogla da stigne u Ukrajinu već u sredu, 31. januara.

SAD su najavile isporuku ovih vođenih vazdušnih bombi u februaru 2023. Ali pošto je ovo novo oružje, koje još nije u upotrebi čak ni u američkoj vojsci, moralo je da prođe testove. Kao rezultat toga, rok isporuke GLSDB-a je na kraju pomeren na početak 2024.

GLSDB je GPS vođena bomba sposobna da prevaziđe elektronske smetnje i da radi u svim vremenskim uslovima. Može se koristiti i protiv oklopnih vozila.

GLSDB bi trebalo da omogući ukrajinskoj vojsci da gađa ciljeve dvostruko većeg dometa od raketa koje trenutno ispaljuju iz visoko pokretnih artiljerijskih raketnih sistema (HIMARS) koje isporučuju SAD i primora Rusiju da pomeri svoju logistiku još dalje od linija fronta.

Krajem prošle godine se takođe saznalo da je Ukrajina od SAD dobila malu seriju raketa ATACMS dugog dometa.