Globalni toplotni talas ubrzava otapanje planinskih glečera u Kini

Globalni toplotni talas ubrzava otapanje planinskih glečera u Kini

Svet je 2022. godine doživeo talas vrućine bez presedana, a ovaj dugotrajan i ekstremni događaj toplotnog talasa izazvao je široku zabrinutost. Toplotni talasi imaju ogroman uticaj na globalno topljenje glečera.

Glečer Urumči broj 1 je jedini u Kini sa više od 30 godina kontinuiranih merenja glaciološkog balansa mase, što verovatno može da odražava status glečera u velikim razmerama.

Istraživački tim predvođen prof. Vangom Fejtengom sa Severozapadnog instituta za ekološku sredinu i resurse Kineske akademije nauka dokumentovao je odgovor masenog balansa glečera na ekstremnu toplotu na osnovu obimnih merenja balansa mase glečera Urumči br. 1 na licu mesta.

Studija je objavljena u Journal of Glaciology.

Istraživači su otkrili da je neto bilans mase glečera Urumki br. 1 u 2022. godini bio -1.251 mm, nešto više od najnižeg bilansa neto mase zabeleženog 2010. godine.

Pored toga, letnji bilans mase glečera Urumki br. 1 u 2022. godini dostigao je najnižu vrednost od rekordnog posmatranja (1958–2022), koja je iznosila -1.503 mm, što ukazuje da je leto 2022. godine bilo najveći materijalni gubitak od rekorda. glečera Urumči br. 1.

Rezultati su pokazali da je letnja temperatura 2022. godine koju je posmatrala meteorološka stanica Dakigou u blizini glečera Urumki br. 1 iznosila 6,4°C, što je bila maksimalna temperatura od zapisa posmatranja, a toplotni talas je izazvao snažan gubitak materijala na glečeru Urumki br. 1.

Istraživači su takođe otkrili da je toplotni talas izazvao intenzivno topljenje glečera u oblastima viših nadmorskih visina, a visoka temperatura je prouzrokovala smanjenje udela čvrstih i tečnih padavina u oblastima glečera.

Kada je temperatura bila viša od 2°C, udeo čvrstih padavina u izvorištu reke Urumći bio je manji od 40%, a prosečna dnevna temperatura u leto 2022. bila je viša od 2°C što ukazuje da su tečne padavine bile glavne padavine. u oblastima glečera.

Pored toga, glečeri su apsorbovali više kratkotalasnog sunčevog zračenja zbog nižeg albeda površine glečera, što je ubrzalo topljenje glečera.

Rezultati inverzije slike Landsat daljinskog istraživanja pokazali su da je albedo površine glečera bio relativno nizak tokom sezone jake ablacije (jul–avgust) 2022. godine, udeo površinskog albeda manji od 0,3 bio je 79%–91% ukupne površine glečera.