Grčki sud oslobodio humanitarne radnike koji su pomagali u spašavanju migranata koji su prelazili u malim čamcima

Grčki sud oslobodio humanitarne radnike koji su pomagali u spašavanju migranata koji su prelazili u malim čamcima

Grčki sud u utorak je oslobodio grupu od 16 humanitarnih radnika i volontera optužbi povezanih sa njihovim naporima da spasu migrante koji su malim čamcima iz susedne Turske prešli opasan morski prelaz.

Suđenje na istočnom ostrvu Lezbos za špijunažu i druge optužbe izazvalo je međunarodnu kontrolu, a grupe za ljudska prava optužuju Grčku da cilja na optužene zbog njihovog humanitarnog rada.

Iako je broj dolazaka opao poslednjih godina, Lezbos je i dalje glavna tačka pristajanja za migrante koji traže bolji život u Evropi. Grčka obalska straža je u utorak saopštila da su dve osobe poginule kada je mali čamac za migrante razbijen na kamenoj obali tamo tokom noći tokom oluje. Rečeno je da je 57 preživelih stiglo na kopno, a da je još jedna osoba nestala.

Sudska presuda od utorka usledila je nakon predloga tužilaštva za oslobađanje svih 16 optuženih, rekao je za Asošijeted pres jedan od advokata odbrane Haris Pecikos. Šesnaestero optuženih oslobođeno je prekršajnih optužbi za špijunažu i pomaganje zločinačkoj organizaciji.

„Tužilac je jasno rekao da nema dokaza da je neko od okrivljenih uradio bilo šta protivzakonito“, rekao je on. „I sud se složio.“

Svi su tvrdili da nisu učinili ništa drugo osim da pomognu ljudima čiji su životi bili ugroženi na moru.

„Ove optužbe nikada nisu trebale biti podignute“, rekao je Petsikos medijima ispred zgrade suda neposredno nakon odluke.

„Nažalost, čini se da je to još jedan slučaj gde su akcije solidarnosti prema izbeglicama kriminalizovane — i to na veoma oštar način za ljude o kojima je reč“, dodao je on.

Među 16 osoba kojima se sudi u utorak nisu bile dve međunarodne volonterke, Sirijka Sara Mardini i Nemac Šon Binder, koji su pre godinu dana oslobođeni optužbi za prekršaj.

Ali oni i ostalih 16 i dalje bi se mogli suočiti sa drugim potencijalnim krivičnim prijavama, uključujući omogućavanje ilegalne imigracije i pranje novca. Petsikos je rekao da je uveren da će svi biti oslobođeni svih preostalih optužbi ako stignu pred sud.

Optuženi su uhapšeni 2018. godine, a Mardini i Bender su proveli više od tri meseca u zatvoru pre nego što su pušteni na slobodu.

Bivša izbeglica, Mardini je takmičarski plivač čija je sestra Jusra Mardini bila deo izbegličkog plivačkog tima na Olimpijskim igrama 2016. i 2021. godine.

Lezbos je bio u fokusu imigracione krize 2015. godine, kada je skoro milion ljudi koji su bežali od rata, represije ili siromaštva stiglo u Evropu, a veliki broj grčkih i stranih humanitarnih radnika tamo je pokrenuo operacije.