Donji dom francuskog parlamenta odobrio je upis prava na abortus u ustav

Donji dom francuskog parlamenta odobrio je upis prava na abortus u ustav

Narodna skupština Francuske je 30. januara velikom većinom odobrila nacrt zakona koji je inicirao predsednik Emanuel Makron, a koji ima za cilj da u ustav zemlje upiše pravo žene na abortus, piše „Evropska istina”.

Predlog zakona podržala je ogromna većina od 493 poslanika Narodne skupštine, dok se protiv izjasnilo samo 30, što otvara put za njegovo razmatranje u gornjem domu – Senatu.

„Večeras, Narodna skupština i vlada nisu propustili sastanak sa istorijom žena“, prokomentarisao je francuski ministar pravde Erik Dipon-Moreti.

Podsetimo, reč je o uvrštavanju u član 34. Ustava Francuske odredbe da „zakon utvrđuje uslove pod kojima se ostvaruje zagarantovana sloboda pristupa ženama dobrovoljnom prekidu trudnoće“.

S obzirom da je reč o amandmanu na francuski ustav, on tek treba da bude odobren ili na referendumu ili na zajedničkoj sednici oba doma parlamenta sa tropetinskom većinom. Makron želi da ide drugim putem, iako podrška inicijativi u Senatu nije tako jasna.

Iako nijedna od glavnih francuskih parlamentarnih partija nije dovela u pitanje pravo na abortus, neki članovi konzervativne većine u Senatu kritikovali su tekst zakonskog predloga.

Abortus je u Francuskoj dekriminalizovan još 1975. godine, ali nakon odluke Vrhovnog suda SAD iz 2022. kojom su ukinute savezne garancije za abortus, Emanuel Makron je obećao da će to pravo uneti u francuski ustav.

Ali tada se dva doma francuskog parlamenta nisu složila oko formulacije: Narodna skupština je predložila da se garantuje „pravo na dobrovoljni abortus”, a Senat – „sloboda” žene da to učini.