Studija CRISPR postavlja temelje za prevazilaženje raka jajnika

Studija CRISPR postavlja temelje za prevazilaženje raka jajnika

Tim istraživača na medicinskom kampusu Univerziteta Kolorado Anschutz privukao je pažnju svojim radom na preispitivanju progresije i lečenja bolesti raka jajnika. Opremljeni visoko naprednom tehnologijom, oni prodiru u uvođenje najsmrtonosnijeg raka ženskog reproduktivnog sistema manje smrtonosnim.

Američko udruženje za rak predviđa da će više od 12.000 žena u Sjedinjenim Državama umreti od raka jajnika samo ove godine.

„Rak jajnika napreduje samo sa nejasnim simptomima, što dovodi do odložene dijagnoze“, rekla je Lindzi Brubaker, MD, ginekološki onkolog i docent na Odeljenju za ginekološko onkologiju na Odeljenju za akušerstvo i ginekologiju na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Koloradu ( SOM).

Brubaker blisko sarađuje sa biologom za rak jajnika, dr.

„Velika većina pacijenata kojima je dijagnostikovan serozni karcinom visokog stepena dijagnostikuje se u uznapredovalom stadijumu i većina karcinoma će se ponoviti“, rekao je Brubaker o najčešćem podtipu, koji pretežno potiče iz jajovoda, a ne iz jajnika.

Kod seroznog karcinoma visokog stepena, ćelije koje se nalaze na kraju jajovoda u fimbrijama – projekcijama nalik prstima direktno pored jajnika – odvajaju se od epitela i putuju u različite delove tela, uključujući jajnike i trbušnu duplju. Kada i kako se to dešava je još uvek oblast aktivnog istraživanja.

2019. godine, Brubaker i Bitler su zauzeli nepristrasan pristup koji obuhvata čitav genom sa CRISPR-om (grupisanim redovno raspoređenim kratkim palindromskim ponavljanjima)/Cas9 tehnologijom za uređivanje gena i identifikovali kritične pokretače bolesti — od kojih je nekoliko bilo novo i nikada nije bilo povezano sa jajnicima. rak. Rezultati ovog eksperimenta na nivou genoma postavili su osnovu za buduće eksperimente i doveli istraživače korak bliže otkrivanju boljeg razumevanja bolesti.

Od tada, istraživači su pratili značajne gene koji su proizašli iz CRISPR studije kako bi bolje razumeli mehanizme koji upravljaju rakom jajnika i razvili tretmane.

Jedan od najboljih gena koje su identifikovali bio je CASC4, ali se vrlo malo znalo o ovom genu. U novoj studiji, objavljenoj u novembru u Cancer Gene Therapi, Bitler laboratorija je pokazala da je visoka ekspresija CASC4 povezana sa lošim kliničkim ishodima kod seroznog karcinoma visokog stepena.

Mehanički, otkrili su da CASC4 pomaže ćelijama raka da izbegnu smrt i tokom progresije bolesti i tokom lečenja hemoterapijom. Njihov rad sugeriše da bi se CASC4 jednog dana mogao koristiti kao novi biomarker za otkrivanje ranijih stadijuma bolesti i poboljšanje efikasnosti hemoterapije.

Pored toga, istraživači su koristili rezultate iz studije CRISPR da bi razvili inhibitore koji ciljaju na nove gene raka. Prošle godine su objavili još jednu studiju, u Ekspertnom mišljenju o terapijskim ciljevima, u kojoj su dizajnirali peptid koji blokira CBKS2, protein koji promoviše napredovanje raka jajnika i otpornost na hemoterapiju. Peptid je uspešno inhibirao progresiju tumora in vitro i in vivo.

Trenutno, Brubaker i njen tim pokušavaju da dodatno poboljšaju efikasnost peptida, sa ciljem da ga koriste u budućim kliničkim ispitivanjima.

„Svi ovi projekti su izrasli iz početnog CRISPR papira“, rekao je Bitler. Napredak koji su postigli „ne bi bio moguć bez (Brubejkerovog) temeljnog rada“, rekao je on.

„Veoma smo srećni ovde na Univerzitetu Kolorado što imamo pristup neverovatnom spektru stručnosti i tehnologije“, rekla je Brubejker, pripisujući veliki deo uspeha svog tima okruženju za saradnju CU Anschutz i resursima svetske klase u kampusu, kao što je Funkcionalni Genomics Shared Resource.