Naučnici razvili najefikasniju solaranu ćeliju sa kvantnim tačkama

Naučnici razvili najefikasniju solaranu ćeliju sa kvantnim tačkama

Istraživački tim pod vođstvom profesora Sung-Ieon Janga sa Škole za energetiku i hemijsko inženjerstvo na UNIST-u postigao je značajan naučni napredak razvojem najefikasnije solarne ćelije sa kvantnim tačkama, označavajući revolucionaran korak ka komercijalizaciji sledeće generacije solarnih panela.

Ova najsavremenija tehnologija solarne energije predstavlja rezultat inovativne tehnike razmene liganda, koja omogućava sintezu perovskitnih kvantnih tačaka na bazi organskih katjona sa izuzetnom stabilnošću i performansama. Studija, čiji su koautori dr Javid Akoma Khoiruddin i Sang-Hak Lee, objavljena je u Nature Energy.

Profesor Jang izjavio je da je novorazvijena tehnologija postigla impresivnih 18,1% efikasnosti u solarim ćelijama sa kvantnim tačkama, što predstavlja najvišu efikasnost u ovom polju prepoznatu od strane prestižne Nacionalne laboratorije za obnovljivu energiju (NREL) u Sjedinjenim Državama.

Kvantne tačke su poluprovodnički nanokristali koji mogu kontrolisati fotoelektrična svojstva na osnovu njihove veličine čestica, a organski PKD-ovi posebno su privukli pažnju istraživača zbog svojih izvanrednih fotoelektričnih svojstava i jednostavnog proizvodnog procesa.

U ovom istraživanju, tim je uspešno primenio strategiju razmene liganda zasnovanu na alkil amonijum jodidu, koja efikasno zamenjuje ligande za organske PKD-ove, čime je postignuta visoka efikasnost zamene i kontrolisani defekti. Ova tehnologija omogućava stvaranje fotoaktivnog sloja KD-a za solarne ćelije sa visokom efikasnošću i stabilnošću, čak i nakon dugotrajnog skladištenja.

Sang-Hak Lee, prvi autor studije, istakao je da ova studija predstavlja novi pravac za metodu razmene liganda u organskim PKD-ovima, što može poslužiti kao katalizator za revoluciju u polju istraživanja materijala KD solarnih ćelija u budućnosti.

Ovi rezultati obećavaju značajan napredak u oblasti solarnih tehnologija, otvarajući put ka efikasnijim i održivijim energetskim rešenjima za budućnost.