Izraelske snage ubile tri palestinska militanta u bolnici na Zapadnoj obali, naglašavajući eskalaciju nasilja

Izraelske snage ubile tri palestinska militanta u bolnici na Zapadnoj obali, naglašavajući eskalaciju nasilja

Izraelske snage, prerušene u civilne žene i medicinsko osoblje, izvele su dramatični napad u bolnici Ibn Sina u gradu Dženin na Zapadnoj obali, ubivši tri palestinska militanta. Ovaj nasilan incident naglašava eskalaciju nasilja na teritoriji koja se prelila iz Gaze u okupirane palestinske teritorije.

Palestinsko ministarstvo zdravlja potvrdilo je da su izraelske snage otvorile vatru u bolnici, a portparol bolnice rekao je da nije bilo razmene vatre, sugerišući da je reč o ciljanom ubistvu. Izraelska vojska tvrdi da su militanti koristili bolnicu kao skrovište, ali nisu pružili dokaze.

Ovaj napad dogodio se usred pokušaja pregovora o prekidu vatre između Izraela i Hamasa, ali premijer Benjamin Netanjahu je odbacio mogućnost povlačenja iz Gaze ili oslobađanja zatočenih militanata, dovodeći u sumnju napore za okončanje rata. Hamas je naveo da će prioritet u pregovorima biti „potpuno povlačenje“ izraelskih snaga iz Gaze i postizanje dugoročnog prekida vatre.

Nasilje na Zapadnoj obali je takođe poraslo, a Izrael je izvršio racije na bolnice i izazvao smrt više stotina Palestinaca tokom hapšenja ili protesta.