Grčka planira da poveća finansijski prag za dobijanje „zlatne vize“

Grčka planira da poveća finansijski prag za dobijanje „zlatne vize“

Grčka vlada uskoro treba da podigne prag od 250.000 evra za ulaganja u nekretnine kako bi dobila petogodišnju boravišnu dozvolu, poznatu kao „zlatna viza“.

Vlada navodno razmatra različite scenarije, ali izgleda da je odlučila da podigne minimum od 250.000 evra na viši nivo. Svrha ovakvog koraka je smanjenje tražnje za „zlatnim vizama“, kao i pokušaj obuzdavanja rasta cena nekretnina.

Kako je ministar nacionalne privrede i finansija Kostis Hacidakis rekao prošle nedelje na konferenciji posvećenoj programu „zlatne vize“, „primenjene su mere da se on ograniči, limiti će biti povećani za značajnija ulaganja, ali će biti napravljen izuzetak za nepokretnosti koje kotiraju na berzi, za koje će se primenjivati niži minimalni prag kako bi se sredstva usmerila u onu klasu nepokretnosti kojoj su posebno potrebna“.

Prema analitičarima za imigraciju stranih investicija kao što je Astons, britanski grčki program ostaje jedan od najatraktivnijih u celoj Evropi, jer ima najniži prag za strane investitore od 250.000 evra. Iako su imanja koja se nalaze u najatraktivnijim delovima Atike sada isključena iz ovog nivoa, kao što su centar Atine i severna i južna predgrađa (gde se prag udvostručio), još uvek postoje značajna područja ka kojima strani investitori već idu.

Od januara do novembra 2023. broj dozvola izdatih investitorima iz Velike Britanije porastao je za 77,8% na 370 (sa 208), a Izraelcima za 77,6% na 183 (sa 103), prema podacima Ministarstva za imigracionu politiku.

Evropska komisija je poslednjih godina pozvala zemlje članice EU da ukinu slične alate za izdavanje boravišnih dozvola, smatrajući ih jednim od načina legalizacije finansijskih instrumenata od strane stranaca.

A nakon početka sveobuhvatnog ruskog napada na Ukrajinu, Evropska komisija je ponovo proglasila kontroverznu praksu nezakonitom i preporučila zemljama EU da razmotre ukidanje takvog državljanstva – posebno ako se ljudi nalaze na listama sankcija EU ili podržavaju ruski agresorski rat.

Portugal, Irska, Grčka i Malta ukinule su ili pojačale proceduru za izdavanje boravišnih dozvola stranim milionerima koji ulažu u nekretnine.