Tusk o Orbanu: Jedini antiukrajinski političar u EU

Tusk o Orbanu: Jedini antiukrajinski političar u EU

Poljski premijer Donald Tusk je na konferenciji za novinare 30. januara oštro prokomentarisao stav mađarskog vizavijatora Viktora Orbana, koji odlaže usvajanje odluke o dodatnoj pomoći Ukrajini na nivou EU.

Prema Tuskovim rečima, od početka ruske invazije na Ukrajinu u punom obimu „mnogo se promenilo u Evropi“: „Viktor Orban je ostao sam na bojnom polju, on je jedini tako jasno antiukrajinski političar“.

Poljski premijer smatra da su evropski lideri sada odlučni da podrže Ukrajinu.

„Bez sumnje, Viktor Orban će se suočiti sa veoma ozbiljnim testom. Sve ukazuje na to da ćemo na ovaj ili onaj način naći neko rešenje da podržimo Ukrajinu – sa Orbanom ili bez njega“, dodao je on.

„Ali, bilo bi bolje, i svi bismo se osećali bolje u ovoj situaciji, kada bi se očuvalo jedinstvo Evrope po ovom pitanju. I mi radimo na tome“, smatra Tusk.

Mađarski premijer je potvrdio da je prošle subote Budimpešta poslala Briselu kompromisni sporazum o deblokadi finansiranja EU za Ukrajinu u iznosu od 50 milijardi evra.

Ipak, pregovori između zemalja Evropske unije u cilju dogovora o pomoći Ukrajini ostaju teški.

Ranije je šef spoljnopolitičkog resora EU Žozep Borel rekao da Ukrajinci ne treba da brinu o mogućem slabljenju podrške Evropske unije.