Na aerodromu u Bogoti zaplenjeno 130 otrovnih žaba

Na aerodromu u Bogoti zaplenjeno 130 otrovnih žaba

Vlasti u Kolumbiji zaplenile su u ponedeljak 130 otrovnih žaba koje su bile krijumčarene preko aerodroma u Bogoti i uhapsile Brazilku koja ih je nosila.

Žena je prevozila šarene harlekinske otrovne žabe (oophaga histrionica) unutar filmskih kontejnera dok je putovala u Sao Paulo sa zaustavljanjem u Panami.

Ona je „tvrdila da ih je lokalna zajednica dala na poklon“, rekla je sekretarka za životnu sredinu Bogote Adrijana Soto u video snimku koji je podeljen medijima.

Harlekinske žabe su otrovne, mere manje od pet centimetara (dva inča) i žive u vlažnim šumama duž pacifičke obale između Ekvadora i Kolumbije, kao i u drugim zemljama Centralne i Južne Amerike.

„Ova ugrožena vrsta je tražena na međunarodnim tržištima“, rekao je komandant policije Bogote Huan Karlos Arevalo, dodajući da bi privatni kolekcionari mogli da plate i do 1.000 dolara za svaku.

Policija je saopštila da je žena koja je nosila žabe uhapšena „zbog krivičnog dela praćenja divljih životinja“ pre nego što je predata tužilaštvu.

Trgovina životinjama je uobičajena u Kolumbiji – jednoj od zemalja sa najvećim biodiverzitetom na svetu – posebno vodozemcima, malim sisarima i delovima morskih životinja, kao što su ajkule.