U Mađarskoj ne vide potrebu za vanrednom sednicom parlamenta zarad ulaska Švedske u NATO

U Mađarskoj ne vide potrebu za vanrednom sednicom parlamenta zarad ulaska Švedske u NATO

Šef Ministarstva spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto smatra da nema potrebe za sazivanjem vanredne sednice parlamenta radi ratifikacije prijave Švedske za ulazak u NATO.

„Sada nas ne deli mnogo vremena od početka redovne sednice parlamenta, koja počinje sledećeg meseca, krajem februara. Stoga ne vidim razlog da se pribegava vanrednoj sednici. Sijarto je rekao nakon što su opozicione frakcije pokrenule glasanje 5. februara u parlamentu o ratifikaciji pristupanja Švedske NATO-u.

Ministar spoljnih poslova je takođe primetio: ako bi se parlament sastao tek sledeće godine, ovo pitanje bi bilo vredno razmatranja.

Ali pošto se parlament sastaje krajem februara, možemo da sačekamo sledeću sednicu i onda ovo pitanje može da bude stavljeno na dnevni red ako se odluči skupštinska većina“, rekao je on.

Kao što znate, 23. januara uveče, posle višečasovne rasprave, turski parlament je odobrio ratifikaciju protokola o pristupanju Švedske Severnoatlantskoj alijansi, a predsednik Erdogan je 25. januara svojim potpisom završio proceduru.

Posle toga, Mađarska je ostala poslednja zemlja koja još uvek nije odobrila priključenje Švedske.

Orban ga je u razgovoru sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom uverio da poziva parlament da završi ratifikaciju „prvom prilikom”. On je neposredno pre glasanja u turskom parlamentu pozvao premijera Švedske u Budimpeštu da razgovara, između ostalog, o pristupanju Švedske NATO-u.