Maskova kompanija ugradila čip u mozak čoveka

Maskova kompanija ugradila čip u mozak čoveka

Ilon Mask je saopštio da je njegova kompanija Neuralink prvi put uspešno ugradila jedan od svojih bežičnih čipova u mozak čoveka. Kao je kazao, pacijent se dobro oporavlja.

Cilj je da se poveže ljudski mozak s računarima i pomogne u rešavanju složenih neuroloških stanja. Brojne konkurentske firme su već ugradile slične uređaje, piše BBC.

Maskova firma je u maju od FDA dobila dozvolu za testiranje čipa na ljudima, što je bila prekretnica. Time je dato zeleno svetlo za početak šestogodišnje studije.

Pacijentima koji će učestvovati u studiji čip će biti hirurški postavljen u deo mozga koji kontroliše nameru kretanja. Čip, koji će instalirati robot, zatim će snimati i slati moždane signale aplikaciji, s početnim ciljem da se “omogući ljudima da kontrolišu kursor ili tastaturu računara samo koristeći svoje misli”, tvrde iz Neuralinka.

Mask je na platformi „X“ objavio da će se prvi proizvod Neuralinka zvati „Telepathy“.

Neuralink, sa sedištima u zalivu San Francisko i u Ostinu u Teksasu, poslednjih godina je sprovodio testove na životinjama, tražeći istovremeno odobrenje američke Uprave za hranu i lekove (FDA) za početak kliničkih ispitivanja na ljudima.

“Želimo da budemo izuzetno oprezni i sigurni da će dobro raditi pre nego što uređaj stavimo u čoveka”, rekao je Mask ranije.

Prve dve ljudske primene uređaja Neuralinka na koje ciljaju biće vraćanje vida i omogućavanje pokreta mišića kod ljudi koji to ne mogu da rade, rekao je Mask.

“Čak i ako neko nikada nije video, ako je rođen slep, verujemo da mu još možemo vratiti vid”, rekao je Mask.