Kada se kineski građani anketiraju anonimno, podrška partijama i vladi naglo opada

Kada se kineski građani anketiraju anonimno, podrška partijama i vladi naglo opada

Kineski građani koji retko izražavaju otvorenu kritiku svoje vlade otkrivaju jače negativne stavove kada mogu anonimno da odgovaraju na pitanja, prema novoj studiji objavljenoj u The China Quarterly.

Studija istraživača sa USC Dornsife College of Letters, Arts and Sciences pokazuje ogroman pad podrške građana Komunističkoj partiji Kine (KPK) i vladinoj politici kada se građani anketiraju koristeći metodu koja skriva njihov identitet i čini da se osećaju anonimnijim. nego tipična anketa .

Autori studije—Erin Baggott Carter i Brett Carter, oboje docenti međunarodnih odnosa i doktorski kandidat Stiven Šik—veruju da je dokumentovanje istinskog mišljenja građana o ovim pitanjima ključno za razumevanje dubine i prirode podrške KPK i njenoj vladinoj politici. .

Prema studiji, tradicionalna istraživanja sprovedena u Kini, koja direktno ispituju ispitanike, precenjuju podršku kineskih građana KPK za do 28,5 procentnih poena.

Kada su istraživači pogledali podršku režimu u nekoliko demografskih grupa, eksperimenti na listi su otkrili da su etnički Hani ispitanici, obrazovani ispitanici i članovi KPK imali veću podršku.

Iznenađujući nalaz je pokazao da kada ih se direktno pita, ispitanici koji su pripadnici dominantne i favorizovane etničke grupe u Kini, Han, manje su skloni da izraze podršku Siju u poređenju sa ispitanicima iz manjina.

„S obzirom na nedavne tvrdnje da autokratske vlade često uživaju istinsku podršku, posebno je važno dobiti tačne informacije o tome šta građani u zemljama poput Kine misle o svojim vladama“, rekao je Bagot Karter.

Studija naglašava potrebu za rafiniranim metodama istraživanja u politički osetljivim oblastima.