Metoda koja brzo predviđa stope preživljavanja raka dojke klinički potvrđena

Metoda koja brzo predviđa stope preživljavanja raka dojke klinički potvrđena

Digistejn, kompanija sa svojim korenima u Imperial-u, dokazala je vrednost svoje metode procene raka dojke u značajnom kliničkom ispitivanju.

Metoda koja brzo predviđa stope preživljavanja raka dojke, zasnovana na tehnici izmišljenoj u Imperial-u, uspešno je testirana u studiji kliničke validacije. Pacijenti sa niskim rizikom od recidiva bolesti identifikovani su brzo i tačno, informacije koje bi omogućile skoro polovini da izbegne hemoterapiju nakon operacije.

Ovaj novi pristup je podržan tehnikom snimanja biopsije izmišljenom u Odeljenju za fiziku u Imperialu, koja je kasnije razvijena u novi dijagnostički alat od strane biotehnološke kompanije Digistejn. Ovaj alat obećava da će odgovarati performansama metoda genetskog profilisanja rizika, bez uključenog vremena i troškova.

Ovo je potvrđeno u studiji o validaciji, objavljenoj u časopisu Istraživanje i lečenje raka dojke. „Predstavljeni klinički dokazi pokazuju da ovaj genijalni novi pristup može dati tačne rezultate za razlikovanje visokorizičnih od niskorizičnih tumora dojke“, rekao je profesor Carlo Palmieri, konsultant za medicinsku onkologiju u Fondaciji NHS Fondacije Clatterbridge Cancer Center, i saradnik -autor rada.

„To bi moglo da bude potencijalna promena u igri, s obzirom na lakoću sa kojom se test može preduzeti“, dodao je on. To je zato što je Digistejn metoda mnogo brža od genetskih metoda, koje zahtevaju da se uzorci biopsije obrađuju u specijalizovanim laboratorijama, često van Velike Britanije.

„Digistajn nudi bolnicama mogućnost da analiziraju sopstvene uzorke biopsije raka dojke radi procene rizika od recidiva, bez potrebe za posebnim hemijskim procesima“, rekao je profesor Palmieri. „Ovo je uzbudljiva i značajna tehnologija, sa stvarnim društvenim uticajem.“

Originalnu tehniku snimanja razvili su dr Hemel Amranija i profesor Kris Filips na Odeljenju za fiziku u Imperijalu. On analizira uzorke biopsije tumora merenjem jedinstvenih spektroskopskih potpisa koji naglašavaju hemijske promene povezane sa pojavom raka. Analizirani putem veštačke inteligencije, ovi potpisi omogućavaju da se utvrdi ozbiljnost bolesti.

Ova tehnologija je patentirana i počeo je rad na razvoju prototipa za upotrebu od strane onkologa i patologa raka. Dr Amranija je tada osnovala kompaniju Digistejn da komercijalizuje tehnologiju i kreira alat prilagođen dijagnostici raka dojke i donošenju odluka.

U ovoj studiji, Digistain test je korišćen za analizu biopsija više od 800 pacijenata sa rakom dojke u ranoj fazi. Bio je u stanju da klasifikuje pacijente kao nizak ili visok rizik od povratka raka u narednih deset godina, sa tačnošću i prediktivnim performansama sličnim onima koje su prijavili drugi alati za stratifikaciju rizika. Nešto manje od polovine pacijenata je označeno kao niskorizično za recidiv bolesti.

Postojeći testovi rizika od recidiva raka dojke su spori, skupi i često uključuju slanje uzoraka u inostranstvo, pretežno u SAD.

„Ova nova tehnologija ubrzava sistem koji je trenutno suviše spor i gde su vreme i brza akcija dragocena roba“, rekao je dr Amranija, izvršni direktor Digistajna.

„Ovaj alat će na kraju spasiti živote, uštedeti novac i sprečiti pacijente od bola i anksioznosti zbog nepotrebnog čekanja nedeljama na rezultate. Važno je da tehnologija takođe može da smanji prekomernu upotrebu toksične hemoterapije kod mnogih pacijenata.“