Sanitetski brod spasio 71 migranta kod obala Libije, iskrcaj u Italiji

Sanitetski brod spasio 71 migranta kod obala Libije, iskrcaj u Italiji

Sanitetski brod „Oušn Viking“ spasao je 71 migranta kod obala Libije, saopštila je nevladina organizacija, dok je italijanska luka Livorno odabrana za iskrcaj, iako je udaljena gotovo 1.200 km.

Migranti, uključujući pet žena, jednu trudnicu i 16 maloletnika bez pratnje, pronađeni su na preopterećenom čamcu na naduvavanje, prvo primetili avioni nemačke nevladine organizacije Si-Voč. Spasilačke operacije su izvedene usred pogoršanja vremenskih uslova na Sredozemlju, a prema saopštenju, još jedan čamac sličan onom koji je bio ugrožen ne bi mogao da opstane na površini.

Italija, suočena sa migrantskim prelazima, primenjuje dekret koji ometa aktivnosti brodova nevladinih organizacija, prisiljavajući ih da transportuju spasene ljude u udaljene luke, sprečavajući ih da neposredno nastave sa spasavanjem.

SOS Mediterane, takođe nevladina organizacija, ističe da je od 2016. godine spasila više od 39.000 ljudi na Sredozemlju, dok Međunarodna organizacija za migracije (IOM) beleži da je samo u 2023. godini 3.041 migranta nestalo pokušavajući da pređu Sredozemno more ka Evropi. Od početka januara, 103 migranta već su nestala, prema istom izvoru.