Identifikovane fizičke osobine gingivitisa

Identifikovane fizičke osobine gingivitisa

Naučnici su utvrdili glavne uzroke gingivitisa, upale desni koja se pripisuje bakterijskoj infekciji koja je glavni uzrok gubitka zuba kod odraslih.

Ako se ne leči, bakterijska infekcija može dovesti do parodontitisa, ozbiljne bolesti desni koja oštećuje meka tkiva oko zuba, uništavajući kost koja ih podržava.

Do novih otkrića došlo je nakon kliničkih ispitivanja uzoraka pljuvačke od 30 ljudi sa zdravim desnima i 30 sa gingivitisom o čemu se izveštava u časopisu BMC Oral Health.

Autori kažu da, prema njihovom kliničkom pregledu, prisustvo MIF-a ili faktora inhibicije migracije makrofaga, proteina ključnog za regulaciju urođenog imuniteta, stomatolozi mogu koristiti kao „efikasni indikator“ gingivitisa.

„Tokom kliničkog pregleda snimili smo tri parametra zdravlja desni: krvarenje pri sondiranju (BOP), indeks vidljivog plaka (VPI) i pojednostavljeni modifikovani indeks gingive (SMGI). Zatim smo koristili posebne testove (ELISA) za merenje nivoa MAF, MCF i MIF u njihovom uzorku pljuvačke.“

„Naši nalazi su pokazali da su nivoi MAF-a bili slični i kod zdravih (ljudi) i kod pacijenata sa gingivitisom. Međutim, nivoi MCF i MIF su bili značajno viši kod onih sa gingivitisom. Zanimljivo je da su se nivoi MIF-a menjali u različitim fazama upale desni. Otuda naša studija sugeriše da nivoi MCF i MIF u pljuvački mogu biti znaci upale desni. Štaviše, nivo MIF u pljuvački se može koristiti kao efikasan pokazatelj gingivitisa“, kaže koautor prof. Sausan Al Kavas sa Univerziteta Šardža u Ujedinjenim Arapima. Emirati (UAE).

Dr Betul Rahman, takođe koautor i vanredni profesor na Koledžu stomatološke medicine Univerziteta u Šardži, kaže da studija beleži tri parametra zdravlja desni učesnika koji učestvuju u kliničkim ispitivanjima.

„Snimili smo tri parametra zdravlja desni: krvarenje pri sondiranju (BOP), indeks vidljivog plaka (VPI) i pojednostavljeni modifikovani indeks gingive (SMGI). Zatim smo koristili posebne testove (ELISA) za merenje nivoa MAF, MCF, i MIF u njihovom uzorku pljuvačke“, dodaje dr Rahman.

Klinička ispitivanja su obavljena u Univerzitetskoj stomatološkoj bolnici Šardža od februara 2020. do juna 2021. Od primenjenih metoda i prikupljenih podataka, naučnici pišu: „Šezdeset učesnika, 30 zdravih osoba i 30 pacijenata sa gingivitisom, starosti između 18 i 45 godina. godine, su uključeni u ovo istraživanje.Pre upisa u studiju učesnicima su date usmene i pismene informacije i od njih dobijen informisani pristanak.

„Sakupljeno je šezdeset uzoraka pljuvačke od parodontno zdravih (n = 30) i pacijenata sa gingivitisom (n = 30). Kliničkim putem su zabeleženi krvarenje pri sondiranju (BOP), indeks vidljivog plaka (VPI) i pojednostavljeni modifikovani indeks gingive (SMGI). pregled.

„Statistička analiza je obavljena korišćenjem SPSS-a (verzija 28). Utvrđen je ukupan srednji rezultat za svaki biomarker i sprovedena je deskriptivna bivarijantna statistika da bi se okarakterisali nivoi biomarkera među ispitivanim grupama.“

Dr Rahman je optimista u pogledu rezultata. Ona kaže: „Naša studija označava obećavajući korak ka neinvazivnoj dijagnostici u oralnom zdravlju. Identifikovanje biomarkera pljuvačke kao što je MIF moglo bi da revolucioniše način na koji otkrivamo i upravljamo gingivitisom, nudeći precizniji i blagovremen pristup oralnoj nezi.“