Nova studija o obećavajućoj terapiji zasnovanoj na matičnim ćelijama za Kronovu bolest

Nova studija o obećavajućoj terapiji zasnovanoj na matičnim ćelijama za Kronovu bolest

Terapija matičnim ćelijama za Kronovu bolest koju su razvili istraživači UC Davis Health pokazala je obećavajuće rezultate u studijama na miševima.

Istraživanje, objavljeno u časopisu npj Regenerativna medicina, pokazalo je da mezenhimalne matične ćelije ljudske koštane srži (hMSC) pomažu u zarastanju sluznice creva i izazivaju pozitivan imunološki odgovor. Ovi efekti su primećeni rano nakon primene matičnih ćelija i održali su se kada nisu bili prisutni živi hMSC.

Kronova bolest je inflamatorna bolest creva koja uzrokuje hronično zapaljenje gastrointestinalnog trakta. Smatra se da je rezultat neodgovarajućeg odgovora imunološkog sistema organizma na crevne mikrobe i faktore životne sredine. Bolest, koja pogađa više od milion ljudi u Sjedinjenim Državama, može dovesti do teških komplikacija koje onemogućavaju kao što su fistule, strikture i apscesi koji mogu zahtevati hospitalizaciju i operaciju.

„Kronova bolest može ozbiljno da utiče na kvalitet života pacijenata. Postojeći tretmani za ovu bolest koriste imunosupresivne lekove kako bi olakšali uobičajene simptome i omogućili crevnom tkivu da zaceli“, rekao je Maneesh Dave, vanredni profesor gastroenterologije i glavni istraživač studije. .

„Međutim, samo mali deo pacijenata postiže i ostaje u remisiji dugo vremena. Pored toga, upotreba ovih lekova je povezana sa neželjenim ishodima, kao što su teške infekcije i maligni tumori. Stoga postoji potreba za novim terapijama koje izazivaju trajne remisija sa minimalnim neželjenim efektima za lečenje Kronove bolesti“, dodao je on.

Da bi proučavali terapeutske efekte i mehanizam delovanja mezenhimalnih matičnih ćelija (MSC), istraživači su koristili model miša poznat kao SAMP-1/IitFc (SAMP). SAMP predstavlja model ileitisa sličnog Kronovoj bolesti (upala tankog creva) i idealan je za proučavanje hronične upale creva.

Istraživači su otkrili da hMSC date miševima sa hroničnom inflamacijom creva podstiču obnavljanje unutrašnje obloge creva (zaceljivanje sluzokože) i imunološki odgovor. Ovi efekti su primećeni dok su hMSC-i još uvek bili prisutni devet dana nakon primene ćelija i do 28. dana, nakon što hMSC-i više nisu bili prisutni.

„Trajna isceljujuća moć hMSC-a nakon što ćelije nestanu bila je prijatno iznenađenje“, prokomentarisao je Dejv. „Pitanje je bilo: kako ove ćelije funkcionišu da zacele sluzokožu?

Tim je otkrio da se trajno zarastanje tkiva od strane MSC odvija u dve faze. U ranoj fazi, MSC oslobađaju molekule prostaglandina E 2 (PGE 2 ) koji potiskuju imune T-ćelije (poznati uzrok upale) i pretvaraju makrofage (posebna vrsta belih ćelija) u antiinflamatorni režim.

Kasnije, ovi makrofagi konzumiraju umiruće MSC procesom poznatim kao eferocitoza, što dovodi do njihove transformacije u antiinflamatorne ćelije koje održavaju imuni odgovor.

„Naši nalazi pokazuju da MSC rezultiraju zarastanjem i regeneracijom tkiva u hroničnom modelu upale tankog creva, i uprkos tome što su kratkotrajni, oni ispoljavaju dugoročne efekte kroz kontinuirano antiinflamatorno programiranje makrofaga“, objasnio je Dejv.

Napred, Dave i njegov tim vode kliničko ispitivanje koristeći mezenhimalne matične ćelije za lečenje pacijenata sa perianalnim fistulama povezanim sa Kronovom bolešću.