Naučnici: Lečenje raka dva i po puta efikasnije kada tumori imaju defektne mitohondrije

Naučnici: Lečenje raka dva i po puta efikasnije kada tumori imaju defektne mitohondrije

Naučnici su došli do neobičnog otkrića koje bi moglo da pomogne u identifikaciji pacijenata za koje je do dva i po puta veća verovatnoća da će reagovati na trenutno dostupne lekove protiv raka.

Naučnici sa Instituta za istraživanje raka UK Scotland Institute i Memorial Sloan Kettering Cancer Center u SAD su „pretvorili“ DNK mitohondrija — energetskih fabrika koje se nalaze u svakoj živoj ćeliji. Otkrili su da stvaranje mutacija u delovima ove DNK određuje koliko će rak reagovati na imunoterapiju – tretmane koji koriste prirodnu odbranu tela za napad na ćelije raka.

Ovo otkriće otvara nove načine za identifikaciju pacijenata koji bi mogli imati najviše koristi od imunoterapije testiranjem na mitohondrijalne DNK mutacije. Polovina svih karcinoma ima mutacije mitohondrijalne DNK (mtDNK) i ovo otkriće po prvi put pokazuje da se oni mogu iskoristiti za poboljšanje lečenja raka.

U budućnosti bi kombinovanje tretmana koji oponašaju efekat ovih mutacija sa imunoterapijom moglo povećati šanse za uspešno lečenje više vrsta raka.

U radu pod naslovom „Mutacije mitohondrijalne DNK pokreću aerobnu glikolizu kako bi se poboljšala blokada kontrolne tačke kod melanoma“, u Nature Cancer naučnici su po prvi put pokazali direktnu vezu između mutacija mitohondrijalne DNK (mtDNK) i odgovora na lečenje raka. Iznenađujuće, otkrili su da tumori sa visokim nivoom mutacija mtDNK imaju do dva i po puta veće šanse da reaguju na lečenje imunoterapijskim lekom koji se zove nivolumab.

Nivolumab deluje tako što oslobađa „kočnicu“ imunološkog sistema da napadne ćelije raka. Trenutno se koristi za lečenje nekoliko različitih karcinoma, uključujući melanom, rak pluća, rak jetre i rak creva. Naučnici veruju da bi u budućnosti mogli rutinski da testiraju mutacije mitohondrijalne DNK – što bi omogućilo lekarima da shvate koji pacijenti će imati najviše koristi od imunoterapije pre početka lečenja.

Oni takođe veruju da bi oponašanje efekata mitohondrijalnih DNK mutacija moglo učiniti karcinome otporne na lečenje osetljivim na imunoterapiju – omogućavajući hiljadama pacijenata sa rakom da imaju koristi od ovog pionirskog lečenja.

Tehnologija koja stoji iza otkrića sada je predmet patenata koje je prijavio Cancer Research Horizons, inovacijska ruka Cancer Research UK-a. To će pomoći da se tehnologija plasira na tržište kako bi se omogućilo da se razviju novi tretmani koji ometaju izvore energije koje rak koristi za širenje i rast. Do danas, Cancer Research Horizons je na tržište izbacio 11 novih lekova protiv raka, koji su korišćeni u preko šest miliona kurseva lečenja raka širom sveta.

Vođa grupe na Institutu za istraživanje raka u Velikoj Britaniji i na Univerzitetu u Glazgovu i ko-vodeći autor studije, dr Pajam Gemidž, rekao je: „Rak je bolest naših tela. Zato što ćelije raka mogu izgledati slične zdravim ćelijama na spolja, naterati naš imuni sistem da prepozna i uništi ćelije raka je komplikovan zadatak.