Poslanik: Rusija da postavi svoje nuklearno oružje na Kubu

Poslanik: Rusija da postavi svoje nuklearno oružje na Kubu

Rusija bi trebalo da postavi svoje nuklearno oružje u „prijateljske zemlje“ u blizini SAD kao odgovor na navodne planove Vašingtona da premesti svoje taktičko oružje u Evropu, predložio je poslanik Aleksej Žuravljov.

Njegovi komentari usledili su nakon što je Telegraf u subotu objavio da SAD žele da razmeste svoje nuklearno oružje u Velikoj Britaniji po prvi put posle 15 godina, kako bi se suprotstavile navodno povećanoj pretnji iz Rusije.

Žuravljov, koji je prvi zamenik predsednika ruskog parlamentarnog odbora za odbranu i lider partije Rodina (Matična) u postu na Telegramu, istakao je da Britanija ima svoje nuklearno oružje, a da su SAD već rasporedile deo svog atomskog oružja. arsenala u nekoliko evropskih zemalja bliskih Rusiji.

„Stoga, malo je verovatno da bi dodatno raspoređivanje [nuklearnog oružja u UK] imalo uticaja na vojno-politički pejzaž“, pretpostavio je Žuravljov.

Ipak, političar je sugerisao da bi Moskva trebalo da razmisli o razmeštanju sopstvenog nuklearnog oružja bliže SAD i da ga pošalje u „prijateljske zemlje poput Kube, Venecuele i Nikaragve“.

Žuravljov je, međutim, priznao da su sistemi naoružanja napravili veliki skok u godinama od kubanske raketne krize 1962. „Ruske hipersonične rakete koje su lansirane sa naše teritorije stigle bi do SAD brže od podzvučnih raketa koje su lansirane iz američkog donjeg stomaka“, napisao je poslanik. .

On je takođe istakao da Rusija ima stratešku avijaciju, kao i ogroman arsenal podmornica stacioniranih na nepoznatim lokacijama širom svetskih okeana.

„Imamo načine da odgovorimo na bilo kakve napade SAD i NATO-a, koje oni kontrolišu“, rekao je Žuravljov.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova je ranije upozorilo da će Moskva biti prinuđena da preduzme „kompenzacione kontramere“ u slučaju da se američke nuklearne bojeve glave vrate u Britaniju. Rusija je takođe više puta optuživala Zapad da podstiče tenzije u Evropi, i navela je nastavak širenja NATO-a na istok kao jedan od osnovnih uzroka sukoba u Ukrajini.

U međuvremenu, određeni broj zapadnih zvaničnika – uključujući Veliku Britaniju, Nemačku, Estoniju, pa čak i predsedavajućeg Vojnog komiteta NATO – podstakao je strah od navodnog ruskog napada na Evropu u narednih nekoliko godina, i pozvali zapadne vlade i građane da se pripremi za veliki sukob sa Moskvom.

Rusija je, međutim, oštro demantovala bilo kakve planove za invaziju na susedne evropske zemlje, a portparol Kremlja Dmitrij Peskov nazvao je takve tvrdnje „prevarom“. Ruski predsednik Vladimir Putin je takođe naglasio da Moskva „nema interesa… geopolitički, ekonomski ili vojno… da vodi rat protiv NATO-a” i da bi umesto toga radije poboljšala veze sa blokom predvođenim SAD.