Testiranje koronarne arterijske bolesti nakon inicijalne hospitalizacije srčane insuficijencije pomaže ishodima

Testiranje koronarne arterijske bolesti nakon inicijalne hospitalizacije srčane insuficijencije pomaže ishodima

Ispitivanje koronarne arterijske bolesti (CAD) u roku od 90 dana od hospitalizacije zbog srčane insuficijencije povezano je sa manjim rizikom od ponovnog prijema srčane insuficijencije ili smrtnosti od svih uzroka, prema studiji objavljenoj na mreži 18. januara u Journal of General Internal Medicine.

Cheng-Vei Huang, MD, iz medicinskog centra Kaiser Permanente Los Angeles, i kolege su procenili da li široko rasprostranjeno testiranje CAD kod pacijenata sa novonastalom srčanom insuficijencijom dovodi do poboljšanja ishoda. Analiza je uključila 2.729 odraslih osoba sa novonastalom srčanom insuficijencijom sa smanjenom frakcijom izbacivanja hospitalizovanih u jednom od 15 Kaiser Permanente medicinskih centara u Južnoj Kaliforniji između 2016. i 2021. godine.

Istraživači su otkrili da je 54,5 procenata pacijenata prošlo CAD testiranje, a nakon medijane od 1,8 godina, grupa za testiranje je imala smanjeni rizik od ponovnog prijema srčane insuficijencije ili smrtnosti od svih uzroka (prilagođeni odnos opasnosti, 0,71; 95 procenata intervala poverenja, 0,63 do 0,79). Ovi rezultati su postojali u podgrupama sa istorijom atrijalne fibrilacije, dijabetesa, bolesti bubrega, infarkta miokarda ili povišenog troponina tokom hospitalizacije. Bez obzira na tajming CAD testiranja, nalazi su bili slični (rano testiranje, ili primljeno testiranje pre otpuštanja, u odnosu na kasno testiranje, ili do 90 dana nakon otpuštanja: prilagođeni odnos opasnosti, 0,97; 95 procenata intervala pouzdanosti, 0,81 do 1,16).

„Neophodne su dalje studije kako bi se ispitali faktori povezani sa testiranjem, kao i završetak testiranja kako bi se identifikovala područja koja bi mogla biti pogodnija za intervenciju kako bi se poboljšale stope testiranja“, pišu autori.