Lider američkih republikanaca optužuje Bajdena za laž

Lider američkih republikanaca optužuje Bajdena za laž

Američkom predsedniku Džou Bajdenu nije potreban akt Kongresa za zatvaranje južne granice zemlje sa Meksikom, napisao je predsednik Predstavničkog doma Majk Džonson u postu na X-u (bivši Tviter) u subotu, kritikujući predsednika zbog njegovog odobravanja „graničnog sporazuma” Senata. ”

Bajden može jednostrano okončati rekordno veliki broj ilegalnih prelazaka izvršnom akcijom. On je pozvao predsednika da „počne korišćenjem širokog pravnog ovlašćenja koje već poseduje” da „preokrene katastrofu koju je stvorio”.

Polazne tačke bi mogle uključivati „okončanje hvatanja i puštanja, prestanak eksploatacije ovlašćenja za uslovni otpust, ponovno uspostavljanje programa Ostani u Meksiku, proširenje upotrebe ovlašćenja za ubrzano uklanjanje i obnavljanje izgradnje graničnog zida“, nastavio je Džonson. On je napomenuo da je ova rešenja već nekoliko puta predlagao Bajdenu.

Većina Džonsonovih predloženih rešenja uključuje vraćanje politike Bajdenovog prethodnika Donalda Trampa, koji vodi kampanju za povratak u Belu kuću 2024. godine na platformi koja uključuje zatvaranje granice prvog dana ovog predsedništva i deportovanje ogromnog broja ilegalnih stranaca.

Poput Džonsona, Tramp je ismejao ideju da je Bajdenu potrebno odobrenje Kongresa da smanji bujicu ilegalnih imigranata koja preplavljuje SAD sa juga. Bivši predsednik je tvrdio da mu nije bio potreban „račun“ da bi obezbedio granicu tokom svog predsedavanja.

Bajden je u petak pohvalio zakon kao „najteži i najpravedniji set reformi za obezbeđivanje granice koju smo ikada imali u našoj zemlji“, objašnjavajući da će mu to dati „novo ovlašćenje za hitne slučajeve da zatvori granicu kada ona postane preopterećena“. On je priznao da je američko-meksička granica „probijena“, potvrđujući da je „davno prošlo vreme da se to popravi“ i obećavši da će odmah upotrebiti svoja nova „ovlašćenja za vanredne situacije“ ako zakon bude usvojen.

Džonson je ranije u pismu u petak upozorio svoje republikanske kolege da će sporazum o granici biti „mrtv po dolasku“ u Dom ako su detalji o kojima se izveštavaju u medijima tačni. Ovo bi bilo uprkos tome što republikanci u Senatu daju zeleno svetlo na zakon. Rečeno je da će takozvani sporazum o imigraciji finansirati sprovođenje granica u zamenu za veću vojnu pomoć Ukrajini, čemu su se mnogi republikanski poslanici žestoko protivili.

Prema pisanju Vašington posta, zakonski paket će omogućiti do 5.000 ilegalnih prelazaka dnevno pre nego što će novim dolascima uskratiti pristup sistemu azila, što je jednako 150.000 nezakonitih prelazaka mesečno ili 1,8 miliona godišnje. Migranti koji bi bili uhvaćeni da ulaze nakon ovog broja bili bi odmah proterani, a zahtevi za azil bi se ponovo otvarali tek kada dnevni broj prelazaka padne ispod 3.750.

Američka carina i granična zaštita prijavila je rekordnih 302.024 susreta na južnoj granici SAD u decembru 2023. godine, pri čemu se velika većina – skoro 250.000 – dogodila između ulaznih luka, odnosno ilegalno.