Ukrajina želi penzionisane britanske ratne brodove

Ukrajina želi penzionisane britanske ratne brodove

Kijev bi bio srećan da primi dva ratna broda britanske mornarice za koje se London navodno sprema da povuče, rekao je za Skaj njuz ukrajinski viceadmiral Aleksej Neižpapa. Ranije ovog meseca, The Telegraph je tvrdio da će HMS Vestminster i HMS Argill biti penzionisani kasnije ove godine, usred borbi da se angažuje dovoljno mornara za upravljanje brodovima.

Sredinom decembra, Ministarstvo odbrane Velike Britanije objavilo je planove da Kijevu obezbedi dva broda za čišćenje mina kao deo nove pomorske koalicije, koja takođe uključuje Norvešku. Međutim, plovila tek treba da stignu do ukrajinskih obala, nakon što je Turska odbila da ih pusti da prođu kroz moreuz Bosfor i Dardanele, koji povezuju Crno more sa Mediteranom.

Na pitanje da li bi Ukrajina bila zainteresovana za dve londonske fregate tipa 23 tokom intervjua za Ski u subotu, Neizhpapa je rekao: „Naravno, [ukrajinskoj] mornarici su potrebni ratni brodovi… ako se donese takva odluka u vezi sa mogućnošću predaje dve fregate mornarice, bićemo veoma srećni.”

Ranije ovog meseca, The Telegraph je citirao anonimni izvor odbrane koji je objasnio potrebu za penzionisanjem HMS Vestminster i HMS Argill na sledeći način: „Moraćemo da uzmemo ljudstvo iz jedne oblasti mornarice da bismo [je] postavili u novu oblast sila.“

Navodno se očekuje da će mornari posaditi novije brodove, a dve fregate će biti ili rashodovane ili prodate savezniku.

U skladu sa Sporazumom o bezbednosnoj saradnji između Ujedinjenog Kraljevstva i Ukrajine, potpisanog između Londona i Kijeva 12. januara, Britanija je, između ostalog, obećala „podršku ukrajinskom razvoju mornarice i pomorske garde“.

Komentarišući sporazum, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je istakao da on ne sadrži nikakve „pravno obavezujuće odredbe“ sa strane Britanije. Diplomata je istakao da potpisivanje dokumenta neće promeniti ciljeve Rusije u Ukrajini.

Bivši ruski predsednik Dmitrij Medvedev, koji trenutno obavlja funkciju zamenika šefa ruskog Saveta bezbednosti, rekao je da će se svako slanje britanskih trupa u Ukrajinu smatrati „objavom rata“.

Rusija je više puta upozoravala Zapad da vojna pomoć Ukrajini služi samo za produžavanje krvoprolića i da nepotrebno povećava rizik od direktne konfrontacije između NATO-a i Rusije.