Misija NASA helikoptera završava se nakon tri godine na Marsu

Misija NASA helikoptera završava se nakon tri godine na Marsu

NASA-in helikopter Ingenuiti Mars, koji je ušao u istoriju ostvarivši prvi let na drugi svet, zvanično je završio svoju skoro trogodišnju misiju nakon što je pretrpeo oštećenje rotora tokom svog poslednjeg izleta, saopštila je svemirska agencija u četvrtak.

Letelica veličine kutije za tkivo, koja je stigla do Crvene planete ispod stomaka rovera Perseverance, prvi put je poletela sa površine 19. aprila 2021.

Prvobitno namenjen samo da dokaže da je let moguć u ultra tankoj Marsovskoj atmosferi kroz pet probnih vožnji, Ingenuiti je bio raspoređen ukupno 72 puta, beležeći više od dva sata leta u kratkim skokovima.

„Domišljatost je apsolutno razbila našu paradigmu istraživanja, uvodeći ovu novu dimenziju vazdušne mobilnosti“, rekla je novinarima u četvrtak Lori Glaze, direktor NASA-inog Odeljenja za planetarnu nauku.

Njegova misija je evoluirala da deluje kao vazdušni izviđač koji pomaže svom saputniku na točkovima u potrazi za znacima drevnog mikrobnog života od pre milijardi godina kada je Mars bio mnogo vlažniji i topliji nego danas.

Dugovečnost Ingenuitija je nadmašila sva očekivanja, prkoseći izazovima uključujući oluje prašine, podmukli teren, mrtav senzor i hladne uslove.

Dizajniran da radi u proleće, njegov sistem grejanja na solarni pogon nije mogao da ostane uključen tokom cele noći tokom zime, što je dovelo do zamrzavanja kompjutera leta i primoralo inženjere da osmisle nove protokole.

„Gorko je slatko što moram da objavim da je Ingenuiti, mali helikopter koji je mogao… sada uzeo svoj poslednji let na Mars“, rekao je administrator NASA-e Bil Nelson u video poruci.

„Poput braće Rajt, ono što su uradili ovde na Zemlji početkom prošlog veka, Ingenuiti je utrlo put za budući let u našem solarnom sistemu, i vodi put za pametnije, bezbednije ljudske misije na Mars i dalje .“

Dok helikopter, težak četiri funte (oko dva kilograma), ostaje uspravan i u komunikaciji sa kontrolom misije, slike sa njegovog poslednjeg leta 18. januara pokazuju da je „jedan ili više“ njegovih lopatica rotora oštećeno tokom sletanja, što znači da nije duže sposoban za let.

NASA je neočekivano izgubila, a zatim ponovo uspostavila kontakt nakon poslednjeg leta, iako se pokazalo da je olakšanje za entuzijaste svemira kratko trajalo.

Podaci su pokazali da je helikopter postigao planiranu maksimalnu visinu od 40 stopa (12 metara) i da je lebdeo tamo 4,5 sekunde.

Ali privremeni zamračenje se dogodilo baš kada je bio na putu do kopna, oko tri stope iznad površine.

„Snimke koje otkrivaju oštećenje lopatice rotora stigle su nekoliko dana kasnije. Uzrok prekida komunikacije i orijentacija helikoptera u trenutku sletanja se još istražuju“, navodi se u saopštenju.

Čini se da se slomljeno sečivo sudarilo sa površinom Marsa tokom sletanja, rekao je novinarima u četvrtak menadžer projekta Ingenuiti u NASA-inoj Laboratoriji za mlazni pogon Tedi Canetos, odsekavši „poslednjih 25 odsto dužine“ dodatka.

„Upravo smo izgubili ogroman deo našeg potisnog kapaciteta“, objasnio je on, dodajući da „nikada nećemo znati“ da li je udar rotora ili gubitak komunikacije bio prvi.

„Na kraju… izgubićemo kontakt“, rekao je Canetos, iako je nejasno da li će se to dogoditi za nekoliko dana ili meseci.

Prema Canetosu, lekcije naučene od Ingenuiti-a će informisati let na Marsu dugo u budućnosti.

„Niko od nas ne bi trebalo da bude iznenađen u budućnosti, kada prvi astronauti, prve žene i muškarci budu na površini (Marsa), a mi imamo flote letelica koje lete okolo“, rekao je on.

Zaostavština Ingenuiti-a će nastaviti da živi u Dragonfli-u, rotorkraftu veličine automobila na nuklearni pogon koji NASA planira da pošalje na površinu Titana, najvećeg Saturnovog meseca, 2028. godine.